Twee projecten genomineerd voor een Europese Prijs

Staatssecretaris Heemskerk heeft twee Nederlandse projecten genomineerd voor de European Enterprise Awards. De prijs wordt op 6 december 2007 in Porto (Portugal) door de Europese Commissie uitgereikt.

Beide projecten zijn voorbeelden van lokale en regionale initiatieven die ondernemerschap ondersteunen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en alle EU-lidstaten kunnen meedoen.

Het eerste project Eigen Werk is een initiatief van het CWI, UWV en de DWI Amsterdam. Eigen Werk richt zich op werklozen in de leeftijd vanaf 40-45 jaar die, vooral gezien hun leeftijd, moeilijk aan een baan komen. Als alternatief kunnen zij via Eigen Werk worden begeleid naar een eigen bedrijf.

Sinds de start namen ongeveer 390 kandidaten deel aan het programma, 133 mensen startten inmiddels een eigen onderneming of vonden een baan en 104 kandidaten zijn aan het 'proefdraaien' met de onderneming. Nog geen tien procent viel uit tijdens het traject. De rest van de kandidaten volgt momenteel nog het voorbereidingstraject richting ondernemerschap.

Het tweede project is Stichting Thuishuis, een initiatief van CMO Groningen. De doelstelling van de Stichting Thuishuis is het creëren en continueren van kleinschalige kinderopvang in plattelandsgebieden via een franchiseconstructie. Er zijn nu 28 Thuishuizen verdeeld over de drie noordelijke provincies.

Het aantal kindopvanguren is ook fors toegenomen. Het project snijdt aan twee kanten, niet alleen meer ondernemerschap in de regio, maar het biedt de mensen met kinderen meer mogelijkheden actief te zijn of te blijven op de arbeidsmarkt.