'Versnel procedures startende ondernemers'

Staatssecretaris Heemskerk wil dat procedures rond ruimtelijke ordening versneld worden. Hij denkt dat ondernemers daardoor sneller kunnen starten. Dat zei hij donderdag 6 september 2007 nadat hij bekend had gemaakt dat Arnhem de Beste Binnenstad van Nederland is.

Volgens de staatssecretaris is de detailhandel belangrijk voor de Nederlandse economie en de leefbaarheid van een stad. Hij roept de binnensteden dan ook op om ‘door te gaan met werken aan een gunstig klimaat voor ondernemers en consumenten’.

Daarmee doelt Heemskerk vooral op ruimte en vermindering regeldruk, bereikbaarheid en veiligheid. Hij wil dat ondernemers meer ruimte krijgen om snel nieuwe dingen te doen. Ook wil hij dat procedures rond ruimtelijke ordening versneld worden zodat ondernemers gemakkelijker kunnen starten. Consumenten moeten de winkels goed kunnen bereiken en ook de leveranciers moeten goede toegang hebben tot winkelgebieden.

In het kader van de veiligheid wil de staatssecretaris graag een derde convenant tekenen samen met onder andere de detailhandel. Volgens de staatssecretaris is de aanpak uit de convenanten van 2003 en 2005 succesvol geweest en moet deze worden voortgezet.

Beste Binnenstad 2007

Volgens het juryrapport verdient Arnhem de prijs voor Beste Binnenstad door zijn combinatie van vriendelijke sfeer, diversiteit in horeca-, cultuur- en winkelaanbod en een sterke lokale samenwerking op het gebied van veiligheid, mobiliteit en promotie.

Bergen op Zoom heeft zijn prijs te danken aan de recente, succesvolle herinrichting van de binnenstad en wederom de intensieve samenwerkingsverbanden.