'36-urige werkweek niet heilig'

Werknemers moeten langer werken. Dat zei minister Van der Hoeven donderdag 6 september 2007 tijdens de presentatie van het rapport 'De Nederlandse economie 2006' van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

‘De 36-urige werkweek is niet heilig,’ zei Van der Hoeven. Op Prinsjesdag komt het kabinet met maatregelen om langer doorwerken te stimuleren. Langer doorwerken is nodig om de Nederlandse economie gezond te houden.

Niet alleen de 36-urige werkweek staat ter discussie, maar ook het eerder stoppen met werken. Volgens de minister moeten werkgevers, werknemers en bonden ‘hand-in-hand’ de arbeidsdeelname vergroten.

Uit het CBS-rapport blijkt dat er een toenemende krapte is op de arbeidsmarkt. ‘Met een bovengemiddelde groei van 3 procent in 2006 doet de Nederlandse economie het beter dan die van het eurogebied. Dat vertaalt zich in een sterk verbeterde arbeidsmarktsituatie. Voor ons ligt de uitdaging om ook in de toekomst duurzame economische groei en werkgelegenheid te creëren,’ aldus Van der Hoeven.

De minister benadrukte daarbij dat onderwijs in dit proces essentieel is.