Groot project Modernisering AWBZ

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-CB-U-2781712

31 juli 2007

Inleiding

Met uw bovengenoemde brief zond u mij een notitie over het groot project Modernisering AWBZ. In deze notitie vraagt u mij om bij de eerstvolgende voortgangsrapportage over het groot project Modernisering AWBZ te rapporteren over de gebruikelijke thema’s die onder het groot project vallen en over onderwerpen als nieuwe aanbieders en scheiden wonen-zorg. Hieraan kom ik graag tegemoet. Ik verwacht u eind september de 13de voortgangsrapportage te kunnen toezenden.

Doelstellingen / totaalvisie

In het algemeen overleg over de modernisering AWBZ van 31 mei jl. is al kort aangegeven dat een groot aantal activiteiten vallend onder de deeltrajecten van het groot project zich in een stadium van afronding bevinden, danwel zijn afgerond. Hiervoor verwijs ik u kortheidshalve naar de bijlage bij de 10de en 12de voortgangsrapportage.
In de loop der jaren zijn de doelstellingen van onder het project vallende thema’s aangepast aan de beleidsontwikkelingen op dit terrein. Tijdens het algemeen overleg van 31 mei jongstleden uitte kamerlid Van der Vlies de wens om een herziening van de doelstellingen, ingekaderd in een totaalvisie over de toekomst van de AWBZ, te ontvangen.
Zelf heb ik ook behoefte aan een duidelijke toekomstvisie AWBZ. Ik zal dan ook, na ontvangst van het SER advies, deze totaalvisie aan uw Kamer zenden.

AWBZ brede zorgregistratie

In uw notitie geeft u uw zorgen weer over de voortgang bij de AWBZ brede zorgregistratie (AZR).

U vraagt mij om over de AZR vier maal per jaar te rapporteren. Gedurende de eerste jaren (tot 2005) waren er veel ontwikkelingen op het vlak van de zorgregistratie en werden er op veel deelterreinen acties ondernomen. In die periode ontving de Kamer elk kwartaal een voortgangsrapportage. Ná de opstart van de AZR, bleek in 2005 dat er in drie maanden onvoldoende ontwikkelingen waren die een aparte kwartaalrapportage rechtvaardigden. Daarom is er destijds voor gekozen om in de reguliere, halfjaarlijkse, voortgangsrapportages over het groot project Modernisering AWBZ uitgebreid over de voortgang van de AZR te rapporteren en de kwartaalrapportages te laten vervallen. In deze situatie is geen wijziging gekomen.

Daarnaast verzoekt u mij om in de eerstkomende voortgangsrapportage te rapporteren over de vragen rond de AZR die u verwoord heeft in de notitie. Dat zeg ik u toe. Ik ga ervan uit dat ik de Kamer hiermee vooralsnog voldoende heb geïnformeerd. In de voortgangsrapportage van september a.s. zal ik u conform uw verzoek uitgebreid informeren.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker