Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat in 2006 vier gehandicapten verdronken in bad, een op het nippertje kon worden gered en drie ernstig verbrand raakten door gloeiend heet water in bad

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2786201

31 juli 2007

Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat in 2006 vier gehandicapten verdronken in bad, een op het nippertje kon worden gered en drie ernstig verbrand raakten door gloeiend heet water (2060720680).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat vorig jaar in zorginstellingen vier gehandicapten zijn verdronken in bad, één op het nippertje kon worden gered en drie ernstig verbrand raakten door gloeiend heet water?

Antwoord 1

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft hiervan melding ontvangen en heeft naar aanleiding hiervan onderzoek uitgevoerd.

Vraag 2

Deelt u de mening dat dit nooit had mogen gebeuren? Zo ja, hoe gaat u bewerkstelligen dat dit nooit meer gebeurt?

Vraag 3

Bent u voornemens de specifieke omstandigheden waaronder de acht gehandicapten stierven of verbrand raakten te onderzoeken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2 en 3

Dit mag natuurlijk niet gebeuren. Voor cliënten die door begeleiders gebaad worden hebben instellingen een badprotocol. Hierover heeft de IGZ reeds in september 2001 een circulaire gepubliceerd. Tevens analyseert de IGZ dit jaar de meldingen over badincidenten in de jaren 2005 en 2006 om te bezien of de circulaire moet worden bijgesteld. Alle gemelde badincidenten zijn door de IGZ onderzocht. Na de incidenten zijn door de betrokken instellingen zowel organisatorische als personele maatregelen genomen. Het is echter niet te garanderen dat zeer ernstige incidenten zoals deze nooit meer gebeuren.

Vraag 4

Acht u de kans groot dat medewerkers als gevolg van overbelasting/ te hoge werkdruk soms weglopen bij een patiënt die in bad zit? Zo ja, wat gaat u ondernemen om de werkdruk van zorgmedewerkers te verlichten in plaats van te verzwaren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4

Uit de onderzoeken van de IGZ is hiervan niets gebleken.

1) www.telegraaf.nl, ‘Vier gehandicapten dood in bad’, 11 juli 2007