Europees onderzoek naar burgerparticipatie

Zoetermeer doet mee aan een onderzoek van de Raad van Europa naar burgerparticipatie. Het onderzoek bestrijkt 7 landen in Europa. In Nederland is een uitgebreide vragenlijst uitgezet bij vijf gemeenten die actief zijn op het gebied van burgerparticipatie.

Het onderzoek biedt de gemeente Zoetermeer de unieke gelegenheid zich te vergelijken met andere gemeenten in Nederland. Ook de internationale vergelijking kan leerzame uitkomsten bieden.

Zoetermeer wil zich blijvend ontwikkelen als het gaat om burgerparticipatie. Het afgelopen jaar is de opgedane ervaring en kennis gebundeld (zie www.participatiewijzer.nl) en is een visie op participatie ontwikkeld. Aan de visie is een actieprogramma gekoppeld. Recente voorbeelden van intensieve burgerparticipatie zijn de trajecten rondom de Wet maatschappelijke ondersteuning, het speelbeleid, de visie Buytenwegh, de omgevingswerken RandstadRail, de nieuwbouw bij Azobéhout en Bouwen aan Zoetermeer.

Het onderzoek is gebaseerd op het CLEAR model, waarbij burgerparticipatie verwijst naar acties die door burgers worden genomen om plaatselijke politici en ambtenaren te beïnvloeden bij het opstellen en uitvoeren van gemeentelijk beleid. Het CLEAR-model is gericht op activiteiten van participatie die door de gemeente zelf worden geïnitieerd dan wel ondersteund.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties coördineert in Nederland het CLEAR onderzoek. De Zoetermeerse bijdrage is deze week verstuurd. De resultaten van het internationale onderzoek worden op 27 en 28 juni 2006 gepresenteerd in Helsinki, Finland.

Bron: persbericht gemeente Zoetermeer