Heemskerk wil af van invoerlimieten kleding uit China

Staatssecretaris Heemskerk heeft zich verzet tegen de verlenging van invoerlimieten op Chinese kleding.

‘Concurrentie en vrije handel leiden tot innovatie en lagere prijzen voor de consument’, verklaart de staatssecretaris. ‘Daarom moeten de invoerlimieten verdwijnen.’ Dit zei hij zondag 22 juli 2007 tijdens de informele Europese Handelsraad in Brussel.

Heemskerk verzette zich eveneens tegen het systeem van dubbele controle, zoals voorgesteld door de Europese Commissie. In dit systeem zouden de Chinese textielbedrijven zowel een exportvergunning als een importvergunning moeten hebben. Idee daar achter is de vrije invoer van Chinese kleding in Europa in kleine stapjes te introduceren.

‘Niet de juiste manier’, aldus Heemskerk en een groot aantal van zijn collega’s. ‘Het leidt tot onnodig veel administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de overheid. Bovendien zijn de normale reguleringsmiddelen gewoon beschikbaar.’

De invoerlimieten op de goedkopere Chinese kleding zijn in 1995 ingesteld om de Europese fabrikanten te beschermen. Vanuit China mocht slechts een beperkte hoeveelheid textiel de Europese markt op.

Op 31 december loopt de termijn waarvoor de quota zijn afgesteld af. Verlenging wordt niet verwacht. De Europese Commissie buigt zich nog over de vraag hoe een geleidelijke overgang te verzekeren.