Geen overtreding Mededingingswet door kabelbedrijven

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) constateert dat kabeltelevisiebedrijven UPC, Essent Kabelcom en Casema Multikabel de Mededingingswet niet overtreden.

De kabelexploitanten waren door KPN beschuldigd van het misbruiken van hun economische machtspositie door koppelverkoop van analoge en digitale pakketten voor radio en televisie. Hierdoor zouden deze diensten niet los van elkaar kunnen worden afgenomen. Ook stelde KPN dat de kabelbedrijven ‘roofprijzen’ hanteren en ‘onrechtmatige kruisbestuiving’ tussen analoge en digitale pakketten toepassen. Bovendien was de telecomaanbieder het niet eens met de weigering van de kabelbedrijven om KPN toegang te verlenen tot de kabelnetwerken.

Volgens de NMa horen digitale en analoge standaardpakketten tot dezelfde productmarkt. Van koppelverkoop is dan ook geen sprake. Na een kostenonderzoek concludeert de toezichthouder dat de pakketprijzen die de bedrijven hanteren in elk geval de relevante kosten dekken. De beschuldiging van ‘roofprijzen’ of ‘onrechtmatige kruissubsidie’ is daarom niet aan de orde.

Over de weigering van de kabelbedrijven om KPN toegang te verlenen tot de kabelnetwerken, doet de NMa geen uitspraak. Dat zal de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) onderzoekt opnieuw de markten in de omroepsector en zal daarbij ook kijken naar de weigering om de telecomaanbieder tot de kabel toe te laten.