Veiligheid Awacs blijft belangrijkst

De minister van VROM heeft in 2006 ten onrechte besloten het afzagen van bomen mogelijk te maken in een gebied van twintig hectare in de Schinveldse bossen in de gemeente Onderbanken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

Nederland heeft als NAVO bondgenoot de verplichting om bij te dragen aan het veilig opereren van de AWACS-vliegtuigen vanaf de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Nederland is dus gehouden aan de NAVO vliegveiligheidsvoorschriften. De Raad van State erkent dat hieraan momenteel op grond van de hoogte van een gedeelte van het bos nabij Schinveld niet wordt voldaan en dat de vliegveiligheid in de toekomst alleen maar meer in het geding komt. De Raad onderschrijft ook dat met het waarborgen van de vliegveiligheid grote belangen voor onder meer de bevolking van de regio en de internationale defensiegemeenschap zijn gemoeid. Defensie zal met VROM in contact treden om de benodigde onderzoeken te doen naar alle relevante milieuaspecten. Afhankelijk van deze onderzoeken zal moeten worden beoordeeld of de bezwaren zoals die bij de Raad van State aan de orde waren gegrond of ongegrond zijn.

Defensie erkent al jaren dat de geluidsoverlast van de AWACS-vliegtuigen een probleem is in de regio, maar ziet de oplossing hiervan in vervanging van de motoren. Minister Van Middelkoop heeft dit bij de laatste NAVO-raad nogmaals op de agenda geplaatst en onlangs heeft staatssecretaris Van der Knaap deze kwestie nog aan de orde gesteld bij zijn collega in de Verendigde Staten. Het is een complexe kwestie omdat er veel geld mee gemoeid is en besluitvorming door alle deelnemende NAVO-landen moet worden ondersteund. Binnen de NAVO oefent Defensie op het hoogste niveau druk uit op het vervangen van de motoren. Ook de commandant van NAVO- vliegbasis Geilenkirchen heeft al de nodige inspanningen verricht om de geluidsoverlast terug te dringen. Zo is een substantieel aantal van de meest hinderlijke oefenvluchten verplaatst naar andere vliegvelden.