Toezicht op herverzekeraars

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad

6 juli 2007

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bos van Financiën ingestemd met een wijziging van de Wet op het financieel toezicht waarmee het toezicht op herverzekeraars wordt geïntroduceerd. Met het wetsvoorstel wordt een Europese richtlijn geïmplementeerd.

Het wetsvoorstel heeft grotendeels dezelfde hoofdregels als voor andere financiële ondernemingen. Herverzekeraars worden vergunningplichtig. De toezichthouder van de lidstaat van de zetel is bevoegd de vergunning te verlenen, waarmee de herverzekeraar toegang heeft tot de financiële markt van alle andere lidstaten. Die toezichthouder is als enige bevoegd tot het uitoefenen van toezicht. Herverzekeraars dienen te voldoen aan prudentiële regels. Deze zullen worden uitgewerkt bij Algemene Maatregel van Bestuur. Er worden geen gedragsregels gesteld, aangezien herverzekeraars uitsluitend met professionele wederpartijen van doen hebben.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar inwerkingtreding op 1 januari 2008.

RVD, 06.07.2007