Van der Knaap bezoekt Verenigde Staten

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap brengt van maandag 9 juli tot vrijdag 13 juli een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Hij kijkt hoe de Amerikanen hun wapensystemen in stand houden. Ook spreekt hij in het Pentagon met zijn Amerikaanse collega Gordon England over actuele defensieonderwerpen, waaronder de Joint Strike Fighter, de AWACS en Afghanistan.

Van der Knaap wil de inzetbaarheid van wapensystemen voor de krijgsmacht de komende jaren verder verbeteren, tegen zo laag mogelijke kosten. Tijdens zijn werkbezoek bekijkt hij de Amerikaanse ervaringen met het instandhouden van militaire vliegtuigen en helikopters (F-16’s, Chinooks). Ook wordt gekeken naar het systeemmanagement van de Amerikanen, waaronder de instandhouding en de beheersing van levensduurkosten.

In het Pentagon wordt de staatssecretaris geïnformeerd over een nieuw initiatief van de US Airforce om hun bedrijfsvoering te verbeteren, de zogeheten ‘Air Force Smart Operations 21’.

Hij reist vervolgens door naar Hill Air Force Base in Utah waar de instandhouding van de F-16 jachtvliegtuigen en C-130 Hercules transportvliegtuigen plaatsvindt. Ook worden daar voorbereidingen getroffen voor het onderhoud van de Joint Strike Fighter. In Texas bezoekt hij vervolgens het Corpus Christi Army Depot, waar de Apache gevechts- en Chinook transporthelikopters hun onderhoud krijgen. Het bezoek eindigt in Oklahoma, op Tinker Air Force Base, het onderhoudscentrum voor de motoren van onder meer F-16.