Minister Verburg op werkbezoek bij de Algemene Inspectiedienst

Op woensdag 11 juli legt minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een werkbezoek af bij de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie. Als onderdeel van het bezoek woont zij een controle van een glastuinbouwbedrijf bij. Hierna vindt van 11.45 tot 12.00 uur een persmoment plaats. De locatie is Rijnplant Kwekerij Hofzicht B.V., Hofzichtlaan 5 in De Lier (Westland).

De controle van een glastuinbouwbedrijf illustreert een aantal ontwikkelingen binnen de AID en binnen de rijksoverheid. Het project Glastuinbouw is het eerste dat vanuit het Inspectieloket Land- en Tuinbouw wordt georganiseerd. In het Inspectieloket werkt de Algemene Inspectiedienst samen met de Voedsel en Waren Autoriteit, Arbeidsinspectie, Dienst Landelijk Gebied en Plantenziektenkundige Dienst. De diensten gaan samen op pad en vervullen voor elkaar een oog- en oorfunctie. De samenwerking leidt tot een lagere lastendruk voor ondernemers.

Verder werkt de AID steeds meer volgens het principe Programmatisch Handhaven, ook in de akkerbouw- en tuinbouwsector. Dat wil zeggen dat na een grondige analyse van de sector speerpunten worden benoemd. Daar waar de grootste risico's liggen op het gebied van naleving vindt de grootste inzet plaats. Om de naleving te verhogen maakt de AID meer en meer gebruik van een geïntegreerde inzet van de handhavingsinstrumenten inspectie, opsporing en communicatie.