Zeebenentest tijdens vlootschouw Vlissingen

De vlootschouw ter gelegenheid van 400 jaar Michiel de Ruyter is afgenomen. Verschillende marineschepen passeerden vrijdagmiddag op steenworp afstand de Vlissingse kade waar het publiek de harde wind trotseerde om de varende optocht te zien. Door de weersomstandigheden vielen een luchtshow en amfibische demonstratie voor de Zeeuwse kust vandaag in het water.

Vuur!’, klonk het negentien keer vanaf Hr.Ms. De Ruyter, die de demonstatie van schepen voorging langs de geboorteplaats van zijn naamgenoot. De saluutschoten kregen vanaf de wal de bal teruggekaatst door de opgestelde kanonnen. De vlootschouw werd afgenomen door staatssecretaris Cees van der Knaap, Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Jan Willem Kelder, mevrouw Bianca Balkenende en, in gepast kostuum, de 2007-editie van de zeeheld waar het allemaal om draait.

Het luchtverdedigings- commandofregat Hr.Ms. De Ruyter werd vergezeld door zowel binnen- als buitenlandse schepen, waaronder amfibische transportschepen, multipurposefregatten, bevoorraders, mijnenjagers en een onderzeeboot die zich voor de gelegenheid aan de oppervlakte liet zien.

Afhankelijk van de weersomstandigheden krijgt het publiek dit weekend een herkansing om de afgelaste demonstraties te zien tijdens de Zeeuwse Marinedagen in Vlissingen.

De NOS bracht in een live-uitzending verslag uit van de vlootschouw. Vanavond vanaf 22.00 uur wordt er op Nederland 1 weer uitgezonden vanuit Vlissingen, met onder meer een optreden van de Marinierskapel.