Van Middelkoop bij troepen in Zuid-Afghanistan

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop bezocht vandaag Nederlandse militairen van Task Force Uruzgan op Kamp Holland in Tarin Kowt. Hier vernam de bewindsman uit de eerste hand hoe eenheden vochten bij de slag om Chora. Die verhalen maakten indruk. De minister prees de aangetreden troepen tijdens een bijzonder appél, hield de militairen voor vierkant achter hen te staan en toonde namens het volledige kabinet respect voor de geleverde prestaties. “Jullie hebben geschiedenis geschreven”, benadrukte hij.

Van Middelkoop sprak met tientallen militairen, niet alleen van verschillende gevechtseenheden, maar ook van het provinciaal reconstructieteam, van de logistiek en van de Air Task Force, die de grondtroepen ondersteunt met vijf Apache gevechtshelikopters. Bovendien voerde de minister gesprekken met directe collega's van de omgekomen militairen Timo Smeehuijzen en Jos Leunissen.
Van Middelkoop ging na Tarin Kowt nog naar Kandahar vanwaar de luchtmacht met drie Chinook transporthelikopters en zes F-16’s opereert. Morgen sluit de minister zijn bezoek in Kaboel af met een kerkdienst voor de Nederlandse militairen.