Staatssecretaris Heemskerk met handelsmissie in China

Staatssecretaris Heemskerk is van 7 tot en met 13 juli 2007 met een handelsmissie in China. Thema van de reis is innovatie en internationaal ondernemen.

De sterk groeiende economie van China biedt een kans voor Nederlandse ondernemers om hun export uit te breiden. 27 bedrijven uit verschillende sectoren reizen met de staatssecretaris mee. De meereizende bedrijven zijn onder andere banken, adviesbureaus op het gebied van bouw, transport, water en milieu en biotechnologische voedingsmiddelenfabrikanten.

De missie dient om ‘contacten te onderhouden en te verstevigen’, vinden de bedrijven die al eerder mee gingen naar de Volksrepubliek. ‘Het heeft me ontzettend geholpen voet aan de grond te krijgen in China’, vertelt een deelnemer van de vorige handelsmissie naar China. Ook dit keer is hij weer van de partij. Omdat de Chinese economie grotendeels van bovenaf, door de staat, wordt georganiseerd is het voor Nederlandse bedrijven handig om met de staatssecretaris mee te reizen. De deelnemers verwachten dat er ‘deuren worden geopend die normaal gesloten blijven’.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

‘Onze handelsmissie zal u ongetwijfeld met nieuwe en interessante zakencontacten en handelsmogelijkheden in aanraking brengen’, laat staatssecretaris Heemskerk de deelnemers in een welkomstbrief weten. ‘Uw reis naar China zal u waarschijnlijk ook een indruk geven van het dagelijkse leven in China met zijn kwetsbare facetten.’
Hiermee bedoelt de staatssecretaris onder andere het milieu en de mensenrechten, twee zaken die duidelijk minder prioriteit hebben in China dan het verder laten groeien van de economie. Volgens Heemskerk doen buitenlandse investeerders er goed aan om hier rekening mee te houden. ‘Als u in China gaat ondernemen, bent u in de positie om positieve invloed uit te kunnen oefenen op het leven van de Chinese burgers en het milieu. In dit opzicht speelt u een zeer belangrijke rol.’

‘Het is niet alleen belangrijk dat u zelf vanuit het sociale en milieu- opzicht maatschappelijk verantwoord onderneemt maar ook dat u aandacht besteedt aan de keten waarmee u te maken krijgt,’ aldus Heemskerk. Hij wijst daarbij op de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Deze richtlijnen, opgesteld door de regeringen van dertig democratische markteconomieën, bevatten een aantal vrijwillig na te leven beginselen en normen voor verantwoord ondernemen.

Programma

Het gezelschap is onderverdeeld in een aantal groepen. Naast het gezamenlijke programma hebben zij ieder hun eigen tijdvakken waarin zij juist die plekken bezoeken waar zij de meeste netwerkmogelijkheden kunnen verwachten met seminars op hun eigen expertiseterrein. De delegatie bezoekt hoofdstad Bejing, Dalian en Shanghai. Los van de delegatie bezoekt staatssecretaris Heemskerk ministers, burgemeesters en andere bestuurders.

Bedrijfssectoren

De ondernemingen die vertegenwoordigd zijn, zijn grofweg in te delen in 4 sectoren:

  • Vastgoed- en bouw

In China wordt ontzettend veel gebouwd. Ook in 2007 zal de vastgoedsector een stuwende kracht zijn voor de Chinese economie. Vastgoedprijzen stijgen gemiddeld met 8 procent per jaar. De grote vraag naar kwalitatief bouwmateriaal en nieuwe ontwerpen is een enorme groeimarkt voor Nederlandse ondernemers.

  • Biotechnologie en gezondheid

Of het nu gaat om genetisch gemodificeerde gewassen of om medicijnen, in China is er steeds meer vraag naar de expertise van de Nederlanders. Toch moeten zij wel op hun tellen blijven passen. Er zijn meer kapers op de kust en het kopieergedrag van Chinese ondernemingen is lang niet uitgebannen. Wel heeft de Chinese regering maatregelen genomen om intellectueel eigendom voortaan beter te beschermen.

  • (duurzame) energie

De Volksrepubliek vraagt, met zijn massale volksverhuizingen en verbluffende economische groei, enorm veel energie. Er wordt relatief weinig gebruik gemaakt van ‘schone’ of hernieuwbare energiebronnen zoals aardgas, zonne- of windenergie. En laat Nederland nu toevallig goed zijn in het bedenken en toepassen van zulke technieken.

  • Design- en ontwerp

Ook voor deze sector is het in eerste instantie de bouwlustigheid van de Chinezen die om architecten schreeuwt. Maar ook kleinere vormen van ontwerp en design komen steeds meer in zwang dankzij de groeiende middenklasse in China. Krijgt ‘Dutch Design’ na o.a. New York ook Peking als fan?