Commissie voor toezicht op terugkeer vreemdelingen

De staatssecretaris van Justitie Albayrak heeft, mede namens de minister van Defensie Van Middelkoop, de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer ingesteld. De Commissie gaat integraal op het gehele terugkeerproces van vreemdelingen toezien. De Commissie staat onder voorzitterschap van dhr. mr. J.S.L. Gualthérie van Weezel en bestaat daarnaast uit de heren J. Wilzing en mr. J. Vrolijk.

Onder de commissie gaat een drietal kamers functioneren die zich op de verschillende onderdelen van het terugkeerproces gaan richten. Dat zijn de Kamer Terugkeerfaciliteiten, de Kamer Terugkeerlocaties en de Kamer Uitzetproces.

De Kamer Terugkeerfaciliteiten richt zich met name op het verkrijgen van vervangende reisdocumenten en onderhoudt daartoe onder andere contacten met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Kamer Terugkeerlocaties houdt toezicht op de terugkeerhandelingen door de overheid in de opvanglocaties van het COA, de locaties voor vreemdelingenbewaring van DJI en de detentielocaties van de Politie.

Verder zal de Kamer Uitzetproces de werkzaamheden voortzetten van de voormalige Commissie van Toezicht Uitzettingen KMar en toezicht houden op de feitelijke uitzettingen.

De voorzitter van de commissie, de heer Gualthérie van Weezel, was tot 2005 ambassadeur in Luxemburg. Daarvoor was hij onder meer permanent vertegenwoordiger bij de Raad van Europa in Straatsburg en lid van de Tweede Kamer. De heer Wilzing is voormalig hoofdcommissaris van de politieregio IJsselland. Ook was hij hoofd van de Centrale Recherche Informatiedienst en de Divisie Recherche Informatie van het Korps Landelijke Politiediensten. De heer Vrolijk is onder meer voormalig directeur Politie en waarnemend Directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De voorloper van de Commissie is in het voorjaar 2006 samengesteld als tijdelijke commissie. De Commissie kreeg de kwartiermakeropdracht om te adviseren over een definitieve commissie. De Commissie Integraal Toezicht Terugkeer is ingesteld naar aanleiding van een Kamermotie om integraal toezicht op het terugkeerproces in te stellen. Dit was een van de aanbevelingen van de Commissie Havermans, die onderzoek deed naar uitzettingen naar de Democratische Republiek Congo.