Antwoorden op kamervragen over rellen bij de voetbalwedstrijd Jong Oranje - Jong Marokko

Beantwoording kamervragen van de leden Wilders, Brinkman en De Roon (allen PVV) over rellen bij de voetbalwedstrijd Jong Oranje - Jong Marokko

Toelichting: Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Teeven (VVD), ingezonden 23 mei 2007 (vraagnummer 2060715910)

1. Vraag
Hebt u kennisgenomen van het artikel 1) “ Chaos bij Oranje-Marokko”?
1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Hoe is het mogelijk dat, na ongeregeldheden in Utrecht, Arnhem, Kerkrade en Amsterdam met Marokkaanse supporters, de politie kennelijk niet voldoende aanwezig was om de rellen, voor, tijdens en na dit “vriendschappelijke” duel in goede banen te leiden?

2. Antwoord
Het categoriseren van voetbalwedstrijden gebeurt door de lokale autoriteiten, onder andere op basis van informatie van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. De onderhavige wedstrijd is gecategoriseerd als een wedstrijd van de B-categorie (‘midden risico’). De inzet van politie (inclusief ME) was gebaseerd op deze categorisering. Daarnaast heeft de KNVB binnen het stadion een verhoogd aantal stewards ingezet.

3. Vraag
Deelt u de mening dat de politie al vóór deze wedstrijd had moeten ingrijpen en de Marokkaanse straatterroristen moeten aanhouden? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord
Op basis van het bepaalde in het Wetboek van Strafvordering kan en mag de politie slechts tot aanhouding van personen overgaan als er jegens hen verdenking is van een strafbaar feit (dus een redelijk vermoeden dat persoon in kwestie zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit). Vóór de wedstrijd zijn twee verdachten aangehouden. Eén verdachte op verdenking van winkeldiefstal, de ander op grond van belediging.

4. Vraag
Bent u bereid een stadionverbod af te kondigen voor alle Marokkanen voor de duur van 5 jaar bij wedstrijden tegen Marokkaanse ploegen of de Marokkaanse nationale (jeugd)ploeg? Zo neen, bent u bereid een verbod af te kondigen voor wedstrijden tegen Marokkaanse voetbalploegen voor de duur van 5 jaar? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
De KNVB heeft een besluit genomen over wedstrijden met Marokkaanse elftallen.

Overheidsmaatregelen als door vragenstellers bedoeld maken geen deel uit van de Nederlandse rechtsorde.

5. Vraag
Kunt u er zorg voor dragen dat de 26 aangehouden Marokkanen vóór het uitzitten van hun straf eerst een aantal Nederlandse voetbalstadions opruimen en schoonmaken en daartoe hun tandenborstel meenemen? Zo neen, waarom niet?

5. Antwoord
Neen. Hetgeen de vragenstellers lijken te bedoelen heeft geen plaats in de Nederlandse rechtsorde.

1) De Telegraaf, gedateerd 23 mei 2007
Chaos bij Jong Oranje-Jong Marokko. Verrassend?
AMSTERDAM - Als trouwe supporter van een grote Nederlandse club heb ik me, waarschijnlijk net zoals vele andere supporters, dood lopen ergeren aan het gedrag van de Marokkaanse medemens op de tribunes bij de wedstrijd Jong Oranje- Jong Marokko. Ondanks het feit dat we onderhand weten dat deze lieden dit wel vaker doen en elke keer een wedstrijd in Nederland aangrijpen om de boel op stelten te zetten en te slopen, zoals in het verleden al in Arnhem en Utrecht is gebeurd, worden deze wedstrijden niet aangemerkt als risicoduel. En dus zet de lokale driehoek geen politie in, hanteren we niet de legitimatieplicht die de KNVB wel verplicht stelt in de regelementen naar de supporters van de voetbalclubs. En dan met de voorgeschiedenis van deze lieden, is de KNVB en de lokale driehoek verbaasd dat het totaal uit de hand loopt. Ik wens Willem2 succes met het renoveren van hun stadion! Misschien dat het de volgende keer wel een keer goed geregeld wordt door de desbetreffende instanties, denk het niet..... D. Vervloet, Amersfoort