Antwoorden op kamervragen van Omtzigt over het vereveningsstelsel

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2778434

2 juli 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Omtzigt over het vereveningsstelsel (2060717920).

Vraag 1
Wordt gezien de gewijzigde mededeling op de internetsite van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) luidend “In mei 2007 heeft VWS verzocht bij de uitvoering van de beleidsregel uit te gaan van de herziene bijlage met een nieuwe indeling in de Samenstelling DKG’s”, de indeling van de Diagnose Kosten Groepen (DKG’s) in het vereveningsstelsel midden in dit jaar gewijzigd? )

Antwoord 1
Nee. De herziening van de bijlage met de indeling in DKG’s betreft een nadere toelichting op het gebruik van de tabel. De DKG’s vormen een vereveningscriterium gebaseerd op diagnose-informatie van ziekenhuisopnamen in het verleden. Na invoering van de DBC’s worden verzekerden ingedeeld bij DKG’s gebaseerd op diagnoses van klinische DBC’s. De indeling van de DKG’s is niet gewijzigd. In de herziene bijlage wordt nu expliciet vermeld dat indeling in DKG’s is gebaseerd op diagnoses van DBC’s met een klinische periode zoals dit sinds de invoering van de DKG’s in model 2004 ZFW gebruikelijk is.

Vraag 2
Betekent dit bijvoorbeeld dat verzekeraars geen DKG-compensatie meer krijgen voor diabetici, die in het peiljaar alleen poliklinische behandelingen hebben ondergaan en geen klinische behandelingen?

Vraag 3
Kan dit ook betekenen dat grote groepen verzekerden, zoals diabetici, die goed behandeld worden en daarom niet in het ziekenhuis opgenomen worden, voorspelbaar verliesgevend worden? Wat zouden hiervan de gevolgen kunnen zijn voor de patiënten-collectieven?

Antwoord 2 en 3
Nee. Verzekeraars hebben nooit een DKG-compensatie gekregen voor diabetici, die in het peiljaar alleen poliklinische behandelingen hebben ondergaan.
Het vereveningsmodel kent naast DKG’s ook andere vereveningscriteria zoals farmacie kosten groepen (FKG’s). FKG’s zijn gebaseerd op diagnose-informatie afgeleid uit extramuraal medicijngebruik in het verleden. De FKG’s compenseren voor voorspelbare verliezen voor bijvoorbeeld diabetici.

Vraag 4
Als de definitie en de paramaters van het vereveningsstelsel halverwege het jaar worden aangepast, beschouwt u dat dan als een aanpassing van het ex-ante vereveningsstelsel of beschouwt u dat als een ex-post aanpassing?

Antwoord 4
Aanpassing van de definitie en de parameters van het vereveningsstelsel halverwege het jaar kunnen worden beschouwd als aanpassing van het ex-ante vereveningsstelsel. Een dergelijke aanpassing is hier niet aan de orde.