Kroonprins neemt defilé af

Op de Haagse Kneuterdijk heeft kroonprins Willem-Alexander vanmiddag het defilé van ongeveer vijfduizend veteranen en militairen afgenomen. Bij aanvang van de parade was er een zogenoemde fly-by. Verschillende vliegtuigen en helikopters van luchtmacht en marine vlogen recht over het defileerpunt. Alleen de weergoden werkten niet mee vandaag.

In de stromende regen opende het Fanfarekorps van het Korps Nationale Reserve het defilé, gevolgd door de interservice vaandelwacht van de vier krijgsmachtdelen. Zeventien muziekkorpsen, vierentachtig lopende detachementen en een rijdend detachement van 55 voertuigen trokken aan de prins voorbij.

De Vereniging Dragers Bronzen Leeuw/Bronzen Kruis (dapperheidsonderscheidingen) en de Stichting Samenwerkend Verzet en de Bond van Nederlandse Militaire Dienst- en Oorlogsslachtoffers liepen vooraan in het defilé. Zij verdienden deze speciale plaats vanwege hun verdiensten en opofferingen in het verleden. Daarna volgden de blokken van de vier krijgsmachtonderdelen, marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee.

Achterin de parade liepen de militairen die vanmorgen hun missie-herinneringsmedaille ontvingen. De voertuigen van Keep Them Rolling en de Army Vehicle Club sloten de lange stoet af. De huidige moderne voertuigen van de krijgsmacht reden achter de detachementen van het betreffende krijgsmachtdeel.

Na afloop van het defilé begaf de kroonprins zich onder het publiek voor een gesprekje met verschillende veteranen.

Ondanks regen en wind hadden veel mensen de moeite genomen naar de festiviteiten in Den Haag te komen en zo hun waardering voor de veteraan te tonen.