Onafhankelijk onderzoek in Indiase adoptiezaak

Raad van State-lid en voormalig Nationale Ombudsman mr. dr. Oosting doet onafhankelijk onderzoek naar de rol van het ministerie van Justitie bij adopties uit India. Dit schrijft minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek van dhr. Oosting richt zich op het toezicht dat destijds door het ministerie is uitgeoefend op het functioneren van de Stichting Meiling en de wijze waarop Justitie heeft gereageerd op eventuele signalen over mogelijke onrechtmatigheden in India en /of mogelijke tekortkomingen bij de Stichting Meiling.

Eerder maakte de bewindsman bekend dat de Inspectie Jeugdzorg het handelen van de Stichting Meiling gaat onderzoeken. Verder zal onderzoek worden gedaan naar wat zich in India heeft afgespeeld. De minister van Buitenlandse Zaken heeft steun toegezegd voor het verkrijgen van informatie uit India.

Minister Hirsch Ballin streeft ernaar de Tweede Kamer in oktober van dit jaar te informeren over de uitkomsten en aanbevelingen van het onderzoek voor zover op dat moment beschikbaar.