Brussel keurt Nederlands plan verdeling ESF subsidie goed

De Europese Commissie heeft het Nederlandse plan voor de verdeling van subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) goedgekeurd. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontving vanmorgen een exemplaar van het goedgekeurde programma voor de periode 2007 tot en met 2013.

In totaal is 830 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten, CWI, UWV, Praktijkscholen en opleiding- en ontwikkelingsfondsen kunnen subsidie aanvragen om werkzoekenden en scholieren makkelijker aan het werk te krijgen, of om werknemers bij te scholen. Projecten die subsidie krijgen moeten voor zestig procent uit andere middelen worden gefinancierd.

Voor mensen die nu nog aan de kant staan en extra hulp nodig hebben bij het vinden van een baan is jaarlijks 28 miljoen euro beschikbaar. Het gaat hierbij om oudere werkzoekenden en herintredende vrouwen. Ook is er jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar voor mensen die buiten de normale re-integratietrajecten vallen, zoals (ex-)gedetineerden. Leerlingen die een opleiding volgen waarmee ze moeilijk aan de slag komen (lager dan MBO-2 niveau), kunnen met ESF-subsidies beroepsgerichte cursussen volgen om hun kansen op een baan te vergroten. Hiervoor is jaarlijks 17 miljoen euro gereserveerd.

Voor bijscholing van werknemers is jaarlijks 53 miljoen euro beschikbaar. Hiervan kan een deel worden ingezet om werkervaring van mensen die nooit een opleiding hebben afgemaakt om te zetten in erkende diploma’s. Ook kan het geld worden gebruikt om lager opgeleide werknemers zo op te leiden dat ze makkelijker doorstromen naar hogere functies. Tot slot wordt ESF-geld ook ingezet voor sociale innovatie (jaarlijks 6 miljoen). Hieronder vallen projecten die de arbeidsproductiviteit verhogen door slimmer te gaan werken.