Kabinet zet in op kwaliteit van zorg

De kwaliteit van de zorg zichtbaar verhogen in 2011. Dat is een van de opdrachten die het kabinet zich stelt in het Beleidsprogramma, dat vandaag is gepresenteerd.

Om dit te bereiken wil het kabinet het aantal vermijdbare fouten in ziekenhuizen met de helft verlagen, zoals minister Klink al eerder bekendmaakte. Daarnaast moeten in 2011, aldus het Beleidsprogramma , de rechten en plichten van patiënten en cliënten wettelijk zijn vastgelegd – en is de informatie hierover voor iedereen toegankelijk. Ook moeten burgers in 2011 meer inzicht hebben in de kwaliteit van zorginstellingen. Het kabinet ziet hierin een grote rol voor de website kiesBeter , een initiatief van VWS.

Krappe arbeidsmarkt

De werving en het behoud van werkers in de zorg is een ander belangrijk thema voor het kabinet. De zorgvraag stijgt immers, terwijl de arbeidsmarkt krapper wordt. In het beleidsprogramma geeft het kabinet ‘de hoogste prioriteit’ aan:

  • imagoverbetering

  • minder administratieve lasten

  • stimuleren van innovaties en ICT die de werkdruk in de zorg verminderen

  • invoering elektronisch patientendossier uiterlijk in 2009

Andere doelen op het terrein van de zorg zijn:

  • betere hulp en opvang voor tienermoeders

  • verbeteren en versterken van palliatieve zorg

Mantelzorgers

Het kabinet maakt zich ook zorgen over het afnemende aantal vrijwilligers en mantelzorgers. Het zet daarom in ‘op een intensivering van de kwaliteit en kwantiteit van mantelzorg- en vrijwilligersorganisaties, waaronder sportverenigingen’, aldus het Beleidsprogramma.
Concreet zouden er 50.000 extra (vooral allochtone) vrouwen als vrijwilliger aan de slag moeten. Deze doelstelling is afkomstig van het project '1001 kracht'. Nu draait dit project nog in zes gemeenten, maar het kabinet wil het landelijk verspreiden. Uiteindelijk moet dit vrouwen uit hun isolement halen en aan betaald werk helpen.
'1001 kracht' komt voort uit de commissie-PaVEM, die de participatie van vrouwen uit etnische minderheden heeft bevorderd.

74 doelen

In totaal presenteert het kabinet in het Beleidsprogramma 74 doelen en 10 projecten waar het zich de komende vier jaar voor in wil zetten. Het programma is een uitwerking van het coalitieakkoord, dat het kabinet bij zijn aantreden in februari presenteerde.

Kabinet zet in op kwaliteit van zorg