Behoefte aan telefoonnummers blijft groeien

Onderzoeksbureau Stratix heeft recent in opdracht van staatssecretaris Heemskerk het telefoonnummerbeleid onderzocht. Op basis van het onderzoek constateert de staatssecretaris dat de behoefte aan nummers door de komst van alternatieve aanbieders zoals Skype en kabelbedrijven waarschijnlijk toenemeemt de komende jaren.

Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in ontwikkelingen die de uitgifte van telefoonnummers door de overheid de komende jaren kunnen beïnvloeden en de mogelijke reactie van de overheid hierop.

Met onder meer de recente uitbreiding van het aantal 06-nummers wordt hier actief op ingespeeld. En met een recente andere wijziging van het telefoonnummerbeleid is verder een belangrijke barrière voor nieuwe telefoonbedrijven opgeruimd. Sinds kort kunnen aanbieders van internettelefonie (VoIP) namelijk netnummers aanbieden die gebruikt kunnen worden op andere locaties. Hierdoor kan iemand zijn Amsterdamse telefoonnummer beginnend met 020 bijvoorbeeld gewoon gebruiken in zijn vakantiehuis in Friesland.

Het onderzoek laat zien dat de traditionele telefoonaanbieders steeds meer concurrentie krijgen van kabelbedrijven, internetaanbieders en alternatieve aanbieders zoals Skype. Dit verklaart volgens de onderzoekers onder meer de toenemende behoefte aan nummers.
Volgens het onderzoek is het vooral een taak van de overheid om barrières voor nieuwe toetreders op de telefoonmarkt weg te nemen en de consument te beschermen. Daarnaast brengt de overgang naar nieuwe telefonienetwerken -zogenaamde IP netwerken- nieuwe uitdagingen voor de overheid met zich mee. Het gaat dan bijvoorbeeld om privacyaspecten doordat bijvoorbeeld het afschermen van het eigen nummer niet altijd mogelijk is. Voordeel van telefonie via de nieuwe netwerken is volgens het onderzoek dat het bellen naar gewone nummers voor de consument steeds goedkoper wordt.
De staatssecretaris gebruikt de zomerperiode om na te gaan of naar aanleiding van het onderzoek aanpassingen van het beleid op termijn nodig zijn.

Meer informatie
Het onderzoek is te vinden op http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=151766&rid=142653 Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl Voor journalisten: Edwin van Scherrenburg, persvoorlichter, telefoon (070) 379 64 64, e-mail: e.v.vanscherrenburg@minez.nl