Brief Tweede Kamer herijking Openbare Orde en Veiligheid

In opdracht van de minister van BZK heeft het bureau Cebeon onderzoek verricht naar de uitgaven ontwikkeling bij gemeenten op het terrein van Openbare Orde en Veiligheid en de verdeling daarvan over de verschillende deelgebieden. De Raad voor de financiële verhoudingen heeft op verzoek van de Minister advies uitgebracht over de voorgestelde herijking en over de verdeling van de tijdelijke extra beschikbare middelen (euro 220 mln. jaarlijks) over respectievelijk brandweer en rampenbestrijding en overige openbare orde en veiligheid.

De Tweede Kamer wordt bij dit soort majeure aanpassingen van de verdeelsysthematiek in de gelegenheid gesteld haar mening kenbaar te maken. Mede op basis van het advies van de Raad heeft de Minister aan de Tweede Kamer een voorgenomen herijking van het cluster gepresenteerd, die gebaseerd is op de resultaten van het Cebeon rapport en waarbij het voornemen is het cluster OOV aan te passen met het geconstateerde verschil (335 mln.). Dit zal gebeuren binnen de beschikbare middelen van het fonds.

Het is de bedoeling dat de gemeenten over de voorgenomen herijking worden geïnformeerd, middels de zogenaamde meicirculaire. Die zal overigens vanwege het nog gaande zijnde overleg tussen Rijksoverheid, VNG en IPO over de te sluiten bestuursakkoorden over de verwerking van de afspraken in het Coalitieakkoord, pas in juni verschijnen.

De brief aan de Tweede Kamer en de bijbehorende rapporten kunt u hieronder downloaden.