Antwoorden op kamervragen van Voordewind, Van der Vlies en Arib over de uitbreiding van het verschijnsel 'tienerseks als tegenprestatie' naar Noord-Nederland

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U 2763995

7 mei 2007

Antwoorden van minister Rouvoet mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op kamervragen van het kamerlid Voordewind (ChristenUnie), Van der Vlies (SGP) en Arib (PvdA) over de uitbreiding van het verschijnsel 'tienerseks als tegenprestatie' naar Noord-Nederland (12 april 2007).

Vraag 1
Bent u bekend met het artikel ‘Breezerseks duikt op in Noord-Nederland’?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Wanneer komt u met de inventarisatie naar het verschijnsel ‘tienersex als tegenprestatie’,
die een jaar geleden is toegezegd in antwoord op schriftelijke vragen?

Antwoord 2
Het gaat om een algemeen inventariserend onderzoek naar wat bekend is over nieuwe verschijningsvormen van seksueel gedrag van jongeren waarbij mogelijk de grens van seksueel misbruik wordt overschreden. Deze inventarisatie is eind mei klaar en zal nog voor de zomer, samen met de resultaten van het onderzoek naar groepsverkrachtingen aan de Tweede Kamer worden gestuurd.

Vraag 3
Bent u bereid bij deze inventarisatie de situatie in Friesland en Groningen te betrekken, zoals
die o.a. door hulpverleners van Fier Fryslân en Maatschappelijke en Juridische Dienstverlening (MJD) Groningen wordt geschetst?

Antwoord 3
Afhankelijk van de uitkomsten van de onderzoeken genoemd in het antwoord op vraag 2 zal ik bezien of en zo ja welke beleidsmaatregelen nodig zijn en hoe die zijn onder te brengen in het programma Jeugd en Gezin. De signalen uit Friesland en Groningen worden hierbij betrokken.