Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema (PVV) over schrappen productie van een hartmedicijn

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2761281

1 mei 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over schrappen productie van een hartmedicijn (2060710960).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat de productie van het medicijn Pronestyl tegen acute, gevaarlijke hartritmestoornissen dat zo’n duizend mensenlevens per jaar redt en waar geen gelijkwaardig alternatief voor is, is gestopt omdat het middel te weinig zou opleveren voor de producent? Zo ja, deelt u de mening dat dit volstrekt onacceptabel is?

Vraag 3
Deelt u de mening dat deze verschrikkelijke gang van zaken zeer te betreuren valt? Zo ja, gaat u proberen om het stoppen van de productie van Pronestyl te voorkomen?

Antwoord 1 en 3
Ik ken het bericht uit het Algemeen Dagblad. Ik zou het staken van de productie van dit middel problematisch vinden indien er geen gelijkwaardig alternatief voorhanden zou zijn.
Volgens informatie verkregen van Brystol-Myers Squibb (BMS) was Pronestyl binnen de Europese Unie alleen nog in de handel in Engeland, Ierland en Nederland. In Nederland betrof dat in 2006 iets meer dan 6000 verpakkingen.
In landen waar Pronestyl niet in de handel is wordt eenzelfde product doorgaans vervaardigd in ziekenhuisapotheken. In Spanje is een industrieel vervaardigd geregistreerd generiek product in de handel onder de naam Biocoryl. Ook in Nederland werd en wordt een generiek product vervaardigd in ziekenhuisapotheken, met name in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC te Rotterdam. Volgens informatie van deze ziekenhuisapotheek gaat het om een relatief eenvoudige bereiding die al jarenlang in productie is. De ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC zet deze productie voort. In principe is elke Nederlandse ziekenhuisapotheek in staat een dergelijk anti-arritmicum te vervaardigen. Vanwege het geringe volume zal dat echter niet in elke ziekenhuisapotheek daadwerkelijk gebeuren. De ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC kan in principe in de Nederlandse behoefte voorzien.

Het komt vaker voor dat farmaceutische ondernemingen om economische redenen de productie van of de handel in een geneesmiddel staken. Zolang er volwaardige, al dan niet generieke, alternatieven op de markt zijn is dit uit een oogpunt van volkgezondheid geen probleem.
De farmaceutische industrie heeft geen wettelijke verplichting tot het produceren van geneesmiddelen. Wel kunnen bedrijven een morele plicht hebben indien sprake is van levensreddende medicijnen waarvoor geen echt alternatief bestaat. In zulke gevallen proberen de bevoegde autoriteiten van de lidstaten – in Nederland het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) – via de weg van overleg en overreding te bewerkstelligen dat op enigerlei wijze de productie toch wordt voortgezet. Ook ik zou in voorkomende gevallen bereid zijn tot interventie bij een farmaceutische onderneming.

Vraag 2
Per wanneer wordt de productie van het medicijn gestopt?

Antwoord 2
Het hoofdkantoor van Bristol-Myers Squibb (BMS), gevestigd in de Verenigde Staten, heeft eind vorig jaar besloten de productie van Pronestyl te staken.

Vraag 4
Hoeveel mensen overlijden er op korte termijn als gevolg van het verdwijnen van dit medicijn?

Vraag 5
Hoeveel mensen lopen als gevolg van het stoppen van de productie van het medicijn onnodige risico’s doordat zij met het risicovolle alternatief van elektroshocks behandeld gaan worden?

Antwoord 4 en 5
Ik acht dit risico afwezig omdat de ziekenhuizen die niet zelf een anti-arritmicum vervaardigen thans via de internationale apotheek Venlo BV, een groothandel, bevoorraad worden met uit Engeland afkomstige Pronestyl.
Op de langere termijn zal in de behoefte aan dit middel worden voorzien door een verhoogde productie van de Nederlandse ziekenhuisapotheken.


1) Algemeen Dagblad, Cardiologen woedend om schrappen hartmedicijn, 28 maart 2007