Netwerkbijeenkomst Het Nieuwe Rijden

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Vandaag praten we hier in Nieuwegein de hele dag over duurzaamheid en innovatie. Die woorden hoor je de laatste tijd vaak. Hebben we hier een nieuwe modegril te pakken? Ik denk het niet. Ik zie het juist als een teken van bewustwording. En dat is een hele goede zaak. Want door veel te praten en veel te doen, creëren we kansen en maken we Nederland mét elkaar klaar voor de toekomst.

Bij Verkeer en Waterstaat houden we ons onder andere bezig met duurzame mobiliteit. Daar is vooral veel te winnen met slimme technologie. De komende jaren werken we samen met andere ministeries, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven hard aan ‘de auto van de toekomst’. Met slimmere technologie kunnen én moeten auto’s niet alleen zuiniger en schoner worden, maar ook stiller, veiliger en nog gebruiksvriendelijker. Op de AutoRAI lieten een aantal autofabrikanten zulke auto’s al zien en vandaag staat VenW hier met de workshop ‘Bewust mobiel’ die ook over dat onderwerp gaat.

Maar technologie is de ene kant van de medaille, de andere kant is rijgedrag. Het programma Het Nieuwe Rijden begon in 1999, en heeft tegenwoordig de bekende broertjes Doeks uut Hasselt als boegbeeld. Als je rijdt in de nieuwe stijl, bespaar je brandstof, ben je voordeliger uit en je draagt bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Je stoot immers minder broeikasgassen uit. Als een automobilist de rijstijltips consequent toepast, levert dat al snel een energiebesparing van ongeveer tien procent per rit op. En dat Nieuwe Rijden is echt niet lastig. Bij vijftig in de bebouwde kom kan de auto in zijn vier, bij tachtig in zijn vijf, maandelijks de bandenspanning controleren… En zo zijn er nog een paar voorbeelden.

Goed anticiperen, tijdig snelheid verminderen en de auto laten uitrollen als je een rood stoplicht nadert bijvoorbeeld. Het is dus niet alleen goed voor milieu en portemonnee, het is ook comfortabel en veilig. En verkeersveiligheid is ook héél belangrijk. Het is deze week Wereldverkeersveiligheidsweek, zoals u misschien weet, dus ik verkondig het hier ook: ik ga net als mijn voorgangster Karla Peijs, bovenop verkeersveiligheid zitten.

Het Nieuwe Rijden past daarbij en is een succesvol programma. Al 25 procent van de mensen rijdt volgens de nieuwe principes. In 2010 moet dat vijftig procent zijn. Dat is een forse ambitie, en de boodschap moet automobilisten en vrachtwagenchauffeurs dan ook van alle kanten bereiken. Dat kan alleen als we samenwerken met andere ministeries, decentrale overheden, branche- en consumentenorganisaties en wagenparkbeheerders. Dat netwerk is écht essentieel om een zo groot mogelijk effect te sorteren.

En zo kom ik op de tweede manier waarop Het Nieuwe Rijden goed werkt. Het netwerk groeit namelijk als kool. Ook vandaag sluiten zich weer drie nieuwe partners bij ons aan. Daarmee staat de teller op 34 en toevallig zijn het alle drie wagenparkbeheerders. Ze stellen zichzelf zo aan u voor en daarna ondertekenen we de samenwerkingsovereenkomst. Ik wil ze alvast hartelijk welkom heten: Strix Lease Services, LeasePlan en ING Car Lease. Welkom aan boord!

Dank u wel.