Boekpresentatie 'onsnapt uit de dode hoek'

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren, jongens en meisjes,

Het is hartstikke leuk om hier vandaag bij jullie te zijn. Ik ben nu een paar maanden minister en ik heb in die tijd al heel veel mensen ontmoet, maar nog niet echt veel kinderen. Dus ik vind het erg gezellig om hier te zijn.

Als minister van Verkeer en Waterstaat zorg ik ook voor de verkeersveiligheid in Nederland. Dat doe ik niet alleen natuurlijk, maar samen met bedrijven, provincies, gemeenten en organisaties als Veilig Verkeer Nederland. Daar hebben jullie misschien wel eens van gehoord. Jullie zitten nu in groep zeven of acht en volgend jaar, of het jaar erop, ga je naar de middelbare school. Vaak moet je dan wat verder fietsen, misschien ook langs drukkere wegen. En ik wil graag dat jullie allemaal veilig op school en weer thuis komen. Daar kunnen jullie zelf heel veel aan doen, maar dan moet je wel weten wat.

Een van de gevaren op de weg is de dode hoek van vrachtwagens. Dat betekent dat een vrachtwagenchauffeur in zijn spiegels niet de hele weg kan zien. Vooral rechtsvóór en naast de vrachtwagen ziet een chauffeur heel weinig. Dat noemen we de dode hoek. Je moet dus oppassen dat je daar niet met je fiets in gaat staan, want dan ziet de chauffeur je niet als hij naar rechts af wil slaan. En dan kunnen er ongelukken gebeuren.

Dit klinkt misschien wat eng, maar dat is het niet. Want als je goed oplet, is er eigenlijk niets aan de hand. En daar gaan we jullie mee helpen, met een hartstikke mooi boek van Paul van Loon. Zijn spannende verhalen kennen jullie natuurlijk allemaal. We lezen zo alvast een stukje voor, en daarna delen we het boek uit.

Maar voor we dat gaan doen wil ik graag een paar mensen bedanken. Natuurlijk Paul van Loon voor zijn mooie verhaal. De mensen van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in Zuid-Holland voor de organisatie. En transportbedrijf Van Noort voor de gastvrijheid. Ik wil tot slot ook alle kinderen hier bedanken, want ik vind het ontzettend leuk dat jullie hier allemaal wilden komen. Ik weet dat jullie deze week op school druk bezig met verkeersveiligheid omdat het de Wereldverkeersveiligheidsweek is. Ik hoop dat jullie ook na deze week goed op blijven letten in het verkeer. Veel succes met de laatste maanden school, de zomervakantie komt er al bijna aan, en alvast heel veel succes volgend jaar!

Tot ziens!