Drie ton extra voor kwaliteit kinderopvang

Staatssecretaris Dijksma heeft extra geld beschikbaar gesteld om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren.

Hiervoor was een budget van 1,4 miljoen euro beschikbaar en dat is nu met 300.000 euro verhoogd. Dit zei de staatssecretaris bij de lancering van de campagne ‘Kinderopvang, dat gun je ieder kind’ van de Maatschappelijke Ondernemersgroep (MOgroep). De aanvragen voor projecten die de kwaliteit verbeteren, kunnen in de periode maandag 2 april tot en met 2 mei 2007 worden ingediend. De subsidie wordt toegekend op grond van de volgorde van binnenkomst. Als op de eerste dag het budget van 1,7 miljoen euro wordt overschreden dan wordt er geloot.

De subsidieregeling kinderopvang is sinds 2005 van kracht en bestaat in 2007 uit een viertal thema’s. Een van deze thema’s is het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang. Een voorbeeld van een project voor dit thema is het ontwikkelen van een training voor leidsters en leidinggevenden. De andere thema’s zijn gericht op toegankelijkheid, innovatie en samenwerking. Voor de totale regeling van vier thema’s is 4,7 miljoen euro beschikbaar.


Er maken in Nederland ongeveer 300.000 kinderen gebruik van een vorm van kinderopvang in ruim 3.500 kindercentra. Het totale overheidsbudget voor de kinderopvang is 1,5 miljard euro. Kwaliteit van kinderopvang is een van de prioriteiten van staatssecretaris Dijksma.