Vereenvoudiging echtscheiding

Voor echtgenoten zonder minderjarige kinderen moet het mogelijk worden op een eenvoudiger manier te scheiden. Een notaris kan namens de beide echtgenoten een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding bij de rechter indienen. Dat schrijft minister Hirsch Ballin van Justitie, mede namens minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment mogen alleen advocaten een verzoek tot echtscheiding indienen. Maar echtparen zonder minderjarige kinderen, die hun relatie willen beëindigen en feitelijk alleen de vermogensrechtelijke aspecten van hun huwelijk moeten regelen (bijvoorbeeld de verkoop van hun huis), kunnen het inschakelen van een advocaat volgens Hirsch Ballin en Rouvoet als belastend ervaren.

Voor de echtgenoten die het over alle aspecten van de echtscheiding eens zijn, is de toegevoegde waarde van een advocaat volgens de ministers beperkt. De notaris kan die rol overnemen. Zijn bevoegdheid blijft beperkt tot een gemeenschappelijk scheidingsverzoek, waarbij de partijen afzien van een mondelinge behandeling.