Registratie van alcohol en drugsgebruik bij geweld van start

De politiekorpsen in Schouwen-Duiveland, Renkum-Wageningen en de regio IJsselland starten aankomende week met de registratie van alcohol- en drugsgebruik bij geweldsdelicten. Het gaat om drie pilots die moeten uitwijzen of en op welke wijze alcohol- en drugsgebruik van invloed is op het delictgedrag en welke maatregelen daarbij passen.

De registratie omvat alle vormen van geweld die in het publieke, semi-publieke en privé domein gepleegd worden tegen personen én goederen (vandalisme). Aangezien de pilots vooruit lopen op een eventuele wettelijke basis, wordt de aangehouden verdachten gevraagd op vrijwillige basis mee te werken aan zowel een alcohol- als een drugstest.

De registratie van alcohol- en drugsgebruik bij geweldsdelicten is vooral van belang voor het bepalen van de juiste preventieve maatregelen en het opleggen van justitiële interventies. Bij minderjarigen gaat het om strafrechtelijke interventies die op het middelengebruik ingrijpen en bij meerderjarigen ook om het opleggen van bijzondere voorwaarden in het kader van een voorwaardelijke veroordeling of schorsing van voorlopige hechtenis. Het ministerie van Justitie wil de resultaten van de pilots eind 2007 gebruiken bij het verbeteren van de justitiële interventies die zijn gericht op middelengebruik.

Tests

Bij de alcoholtest wordt het alcoholpromillage gemeten. Bij de drugstest detecteert de apparatuur de vijf meest voorkomende typen drugs: opiaten, cocaïne, cannabis, amfetamine en XTC. De betrokken politieagenten hebben een training gevolgd voor het uitvoeren van de drugstesten. In Schouwen-Duiveland en Renkum/Wageningen is inmiddels al proefgedraaid met deze werkwijze. De registratie wordt mogelijk gemaakt dankzij speciaal ontwikkelde programmatuur, die in het bedrijfsprocessensysteem van de betreffende politieregio’s geïmplementeerd is.

Na zes maanden evalueert het onderzoeksbureau IVA in Tilburg de pilots. Daarbij brengt het IVA niet alleen de omvang van het alcohol- en drugsgerelateerde geweld in de diverse domeinen in kaart, maar tevens de (juridische) implicaties van eventuele landelijke implementatie. Het besluit over landelijke invoering van de registratie wordt in het eerste kwartaal van 2008 genomen en is afhankelijk van de omvang van het probleem.

Het registratieproject vormt een van de maatregelen uit het Actieplan tegen geweld (2005). Daarin is het gebruik van alcohol en bepaalde drugs geïdentificeerd als een risicofactor voor het ontstaan van agressief gedrag.