Antwoorden op kamervagen van Kant en Van Gijlswijk over de stop op persoonsgebonden budgetten

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op Kamervragen van de Kamerleden Kant en Van Gijlswijk (SP) over de stop op persoonsgebonden budgetten (2060708610).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat patiëntenorganisaties pleiten voor het opheffen van het subsidieplafond voor persoongebonden budgetten (pgb’s)? 1)

Antwoord 1
Momenteel ga ik na wat de voor- en nadelen en randvoorwaarden zijn van het opheffen van het subsidieplafond voor pgb’s.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het subsidieplafond in strijd is met het recht op zorg zoals vastgelegd in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)?

Antwoord 2
Een AWBZ-verzekerde heeft recht op de voor hem geïndiceerde AWBZ-zorg in natura. Deze zorg kan niet geweigerd worden omdat het geld op is. Een AWBZ-verzekerde kan in plaats van zorg in natura een pgb aanvragen. Omdat er een subsidieplafond in de pg-regeling zit, kan iemand een pgb geweigerd worden als het voor pgb’s beschikbare geld op is. In dat geval is de verzekerde op zorg in natura aangewezen en die kan hem niet geweigerd worden.

Vraag 3
Wat is uw reactie op het bericht dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) geen genoegen neemt met het aanbod van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de meerkosten van de ‘teveel’-toegekende pgb’s te vergoeden?

Antwoord 3
Ik heb het CVZ gevraagd door te gaan met het toekennen van pgb’s tot macro 115% van het beschikbare subsidieplafond voor pgb’s. Deze ‘teveel’-toegekende pgb’s worden vergoed. Er is dus geen sprake meer van een pgb-stop.

Vraag 4
Deelt u de mening dat mensen die willen kiezen voor een pgb hier niet de dupe van mogen worden? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Er is geen sprake meer van een stop op persoonsgebonden budgetten.
Naar aanleiding van de signalen van het CVZ zullen in het kader van de Voorjaarsnota nadere besluiten worden genomen over het subsidieplafond pgb in relatie tot het beschikbare AWBZ budget.

Vraag 5
Deelt u de mening van ondermeer het CVZ dat er gezocht moet worden naar een structurele oplossing voor de te krappe budgetten voor pgb’s? Welke maatregelen gaat u nemen?

Antwoord 5
Ja, deze mening deel ik en een en ander zal bij de besluitvorming van de Voorjaarsnota worden betrokken.

1) Persbericht Per Saldo en NPCF, 19 februari 2007

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling van eerdere vragen terzake van het lid Van Veen.