Uitbreiding aanpak taalachterstand bij peuters

Een forse uitbreiding van de aanpak van taalachterstand bij peuters afkomstig uit achterstandswijken. Dat wil staatssecretaris Dijksma uiterlijk begin 2009 geregeld hebben.

Het kabinet zal hierover een dialoog aangaan met onder meer de vier grote steden, waar de meeste achterstandswijken zijn.

‘We mogen kinderen niet in de steek laten. Van een taalachterstand houden ze de rest van hun leven last’, aldus de staatssecretaris tijdens een bezoek aan een kindercentrum in Den Haag. Om te voorkomen dat kinderen met een taalachterstand aan de basisschool beginnen, wordt ouders geadviseerd hun peuter, bij wie door het consultatiebureau een taalachterstand is geconstateerd, te laten deelnemen aan voorschoolse taalles.

Op dit moment volgen in Nederland 35.000 kinderen met een taalachterstand voorschoolse educatie. Dit zouden er uiteindelijk 75.000 moeten worden.

Eén van de kinderopvangcentra die sinds een aantal jaren al peuters met een taalachterstand bijspijkert is kindercentrum Regenboog in Den Haag. De Regenboog ligt in de wijk Transvaal, een wijk met relatief veel allochtone kinderen. Na een uitgebreide rondleiding door het kinderdagverblijf sprak Dijksma onder andere met de directeur,de groepsleidsters , een aantal ouders en natuurlijk met de (wat oudere) kinderen zelf.