Prinses Máxima opent tentoonstelling in Legermuseum Delft

Maurits en het Oranje geheim. Zo heet de nieuwe expositie in het Legermuseum in Delft, die Prinses Máxima vanmiddag officieel opende. Zij deed dat samen met kinderen uit groep acht van de Prins Mauritsschool in Delft.

De tentoonstelling is bedoeld voor jeugd in de leeftijd van acht tot twaalf. Toch is de tentoonstelling ook de moeite waard voor volwassenen. Die kunnen de weggezakte vaderlandse geschiedenis weer opfrissen. Dit keer betreft dat de Tachtigjarige Oorlog.

Maurits, zoon van de in 1584 vermoorde Willem van Oranje, wordt in 1568 geboren. Pas zeventien jaar oud valt het militaire lot van Nederland in zijn handen. De Tachtigjarige Oorlog is in volle gang. Nederland strijdt tegen de Spaanse overheerser en Maurits groeit uit tot een strateeg met veel militaire successen op zijn naam. De prins verhoogde de vuurkracht van het leger via tactische hervormingen. Wat zijn nou een piek of spies, een flambouwhouder en een lontstokfurket? Wat er zoal voorhanden was rond 1600 valt te bezichtigen in de expositie, net als een selectie uit de helmen van toen. Volgens algemeen directeur van het Legermuseum, Gert Groenendijk, vertelt de tentoonstelling over het ontstaan van Nederland zoals we dat nu kennen. “Dat verhaal, die geschiedenis, is het verhaal van onze cultuur, van onze identiteit.”