Medaille-uitreiking laatste Bosnië-detachement

233 militairen in Bosnië ontvingen donderdagmiddag de EUFOR-Herinneringsmedaille. Een aantal kreeg de onderscheiding uit handen van minister van Defensie, Eimert van Middelkoop.

De militairen vormen de vijfde en tevens laatste lichting in Bosnië. Wel blijft Defensie met zo´n negentig militairen bijdragen aan de LOT-structuur. Deze Liaison and Observing Teams vervullen een brugfunctie tussen burgers en de verschillende lokale autoriteiten en de internationale troepenmacht in het land.

De ceremonie vond plaats in Banja Luka. Ook 39 Bulgaren en 28 Roemenen ontvingen de medaille, omdat zij deel uitmaken van het Nederlandse detachement. Zij kregen tevens de Nederlandse Herinneringsmedaille voor Vredesmissies. Een onderscheiding die de Nederlanders bij thuiskomt krijgen.

Stabiliseren

Van Middelkoop: “U leverde de afgelopen tijd een belangrijke bijdrage aan de handhaving van de stabilisering in dit land. Sommigen van u deden dat zeer direct door het uitvoeren van patrouilles of door direct in contact te treden met de lokale bevolking. Maar ook de militairen die een rol achter de schermen speelden zijn onmisbaar geweest.”

De minister van Defensie brengt momenteel een werkbezoek aan Bosnië. Hij wordt onder meer vergezeld door de Directeur Operaties, generaal-majoor Jouke Eikelboom.