Hortiflora expo in Ethiopië: kansen voor de Nederlandse tuinbouwsector

Van 21 tot 23 maart vindt in Addis Abeba in Ethiopië de Hortiflora Expo 2007 plaats. Deze beurs werd in 2005 voor het eerst gehouden en richtte zich toen alleen op de sierteelt. Dit jaar wordt de Hortiflora Expo uitgebreid met de groente- en fruitteeltsector. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zorgt voor een Holland paviljoen op de beurs. Aan de Hortiflora Expo nemen meer dan 40 Nederlandse bedrijven deel.

Het ministerie van LNV organiseert tijdens de beurs twee workshops over en onder de vlag van het 'Ethiopia-Netherlands Horticulture Partnership' wordt een seminar gehouden. Het seminar gaat over trends in de markt en de strategische betekenis van deze trends voor Ethiopische ondernemers.

Na afloop van de Hortiflora Expo wordt een bezoekprogramma georganiseerd voor zowel het Nederlands bedrijfsleven dat al actief is in Ethiopië als voor bedrijven die zich willen oriënteren op de Ethiopische markt. Het programma leidt de deelnemers langs verschillende bedrijven in de tuinbouwsector.

Toelichting

Ethiopië heeft zich in minder dan vier jaar met een oppervlakte van meer dan 700 hectare ontwikkeld tot de tweede bloemenproducent in Afrika en derde buitenlandse aanvoerland op de Nederlandse veilingen. De sierteeltsector in Ethiopië is door de verschillende teelthoogtes en klimaatzones in staat om een breed assortiment bloemen te produceren. De sector biedt op dit moment werk aan 30.000 mensen. De exportwaarde in 2005/2006 lag rond de 21.900.000 US dollar. De verwachting is dat deze groei doorzet, niet alleen in de bloementeelt maar ook de groente- en fruitsector. Nederland is sterk betrokken bij deze ontwikkeling; al meer dan 25 Nederlandse bedrijven hebben zich gevestigd in Ethiopië.

Door deze ontwikkeling en de nauwe betrokkenheid van Nederland zowel op ondernemers- als op overheidsniveau staat Ethiopië sterk in de belangstelling bij de Nederlandse tuinbouwsector. Maar ook vanuit de rest van de wereld is er veel interesse voor de Ethiopische tuinbouwsector.

De Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en LNV hebben samen met de Ethiopische overheid het ‘Ethiopia-Netherlands Horticulture Partnership’ ontwikkeld. Dit Partnerschap richt zich op het versterken van de ondersteunende infrastructuur zoals het ontwikkelen van een gedragscode, training, versterken van de Plantenziektekundige Dienst, introductie van biologische bestrijding, het in kaart brengen van exportkansen voor groente- en fruitproducten en de planning van nieuwe productielocaties. De achterliggende doelstelling is om bij de dragen aan een robuust, concurrerend tuinbouwcluster dat marktgedreven en duurzaam is. Hoewel de ontwikkeling in de groentesector nog achterloopt op de bloemen liggen hier ook duidelijk kansen. Ethiopië biedt door zijn klimaat veel mogelijkheden om in het Europese 'off season' groente van hoge kwaliteit te produceren.

De Ethiopische overheid stimuleert de ontwikkeling van de tuinbouwsector en biedt gunstige condities voor lokale en buitenlandse bedrijven die in deze sector willen investeren.