Twentse innovatieroute

Speech minister van Economische Zaken, mevrouw M.J.A. van der Hoeven t.g.v. de aanbieding van de Twentse innovatieroute, 5 maart 2007.

Dames en heren,

Om mee te kunnen in de wereldwijde concurrentie, om voorop te kunnen lopen in een wereld waarin de grenzen verdwijnen moeten we innoveren. Ik zeg ‘we’, omdat de rijksoverheid het niet alleen kan. We moeten het doen samen met het bedrijfsleven, met andere overheden en met kennisinstellingen. Ook hier geldt: ‘Samen Werken, Samen Leven’. U heeft in ieder geval hard gewerkt.

Hartelijk welkom op het Ministerie van Economische Zaken.

Ik ben blij dat u er bent, vertegenwoordigers van een regio waar ik als minister van OCW regelmatig kwam en waaraan ik goede herinneringen bewaar.

Twente

Begin 2006 bezocht ik uw regio, samen met de minister-president, ter gelegenheid van de presentatie van uw innovatieplannen. We zijn een jaar verder en u heeft die plannen uitgewerkt. Dat wijst op ambitie, focus en verantwoordelijkheidsgevoel, van alle betrokken partijen. Mijn complimenten.

Bouw, zorg en technologie, veiligheid, materialen en high-tech systems en food. U heeft gekozen voor clusters waarin Twente sterk is, die voortbouwen op de Twentse traditie, die herkenbaar zijn. Vijf clusters die in korte tijd vanuit regionale netwerken zijn opgebouwd. Dat is, ik zei het al, een compliment waard.

U wilt versneld innoveren, heeft termijnen gesteld, wilt bedrijven aantrekken en meer dan 12OOO arbeidsplaatsen behouden en creëren. Het stadium van abstracte plannenmakerij is achter de rug. U bent concreet en dat is winst, grote winst. Winst voor de economische en kennispositie van uw regio.

Samenwerking is essentieel voor innovatie. Zo ontstaan nieuwe ideeen die een economische toepassing vinden. Houdt u ook de relatie met initiatieven in Nijmegen en Wageningen in de gaten, met initiatieven in andere landsdelen, met initiatieven over de grens. Ik roep u ook op om de kansen die de federatie 3TU biedt volop te benutten. Tegen 3TU zelf zou ik willen zeggen: doe uw uiterste best om in het toekomstige European Institute for Technology een stevige positie te bemachtigen.

Rijk

Loopt alles als vanzelf? Zijn er dan helemaal geen obstakels op weg naar een innovatief Twente dat meekan op het internationale podium? Zo eenvoudig ligt het natuurlijk niet. U geeft aan dat benutting van kennis, en voldoende gekwalificeerd personeel knelpunten zijn.

U bent in dat opzicht niet exclusief. Het zijn landelijke knelpunten, knelpunten die dit kabinet graag wil oplossen en waarvoor we ook extra geld hebben uitgetrokken. EZ zal een bijdrage leveren. maar ook mijn oude ministerie, onder leiding van Ronald Plasterk die de wereld van wetenschap en onderzoek uitstekend kent.

Wat kunt u verder van ons verwachten? Mijn ministerie kan, zoals u weet, middels twee programma’s projecten steunen.

Ik ben blij dat EZ en de regio’s elkaar gevonden hebben in het gebiedsgerichte programma Pieken in de Delta Oost Nederland. Uitgangspunt is, zoals u weet, versterking van de economische terreinen waarop Oost-Nederland op internationaal niveau meetelt; Food&Nutrition, Health en Technology.

Het tweede programma dat kansen biedt is Point One, een [landelijk innovatie-] programma dat is bedoeld om een excellente omgeving te realiseren, van bedrijven en kennisinstellingen voor nano-electronica en embedded systemen. We werken momenteel hard aan de uitvoering.

Realiseert u zich dat er voor de regio Oost-Nederland ook Europese middelen (zoals structuurfondsen en interreg) beschikbaar zijn.

Slot

U wilt zich als regio nadrukkelijker presenteren, door u te concentreren op uw eigen kracht. U wilt behoren tot de top van Europese regio’s. Blijf focussen op uw thema’s. Dat geeft gezicht aan uw regio. Ik wens u veel succes bij de concrete realisatie van uw plannen. Zeker is dat dat alleen maar lukt als u het samen doet. “Samen werken, samen leven.”

Dank u voor uw aandacht.