Israel neemt extra veiligheidsmaatregelen voor Jom Kipoer

in Israel / door Elise Friedmann / op 22/09/2015 om 13:46 / Tags: Gaza, IDF, Palestijnen, Tempelberg, Westbank

In Israel zijn duizenden politiemensen ingezet in gebieden waar de spannig hoog is en is het leger in staat van paraatheid in de aanloop naar Jom Kipoer. Zoals gebruikelijk worden de Westoever en de Gazastrook afgesloten. Dit ging vandaag om 12 uur in en duurt tot woensdag middernacht. De Hoge Feestdagen zijn altijd reden voor extra veiligheidsmaatregelen.

Vandaag vonden er al enige incidenten plaats. Een Palestijn kwam om toen een granaat die hij vanuit een hinderlaag naar soldaten wilde gooien te vroeg afging in zijn hand. Hij had een wegversperring gebouwd van stenen ten zuiden van Hebron. Toen soldaten de barriere naderden om die op te ruimen, hoorden zij een knal en vonden zij het lichaam van de Palestijn.Volgens Israel Radio was hij lid van de Islamitische Jihad. Vanmorgen probeerde een Palestijnse vrouw soldaten neer te steken bij een checkpunt bij Hebron. Het lukte haar niet iemand te verwonden. Zij werd in haar been geschoten en ernstig gewond afgevoerd naar een ziekenhuis. Elders raakte een Israeli licht gewond toen zijn auto met stenen werd bekogeld.

Eerder deze week kwam een man om door een dergelijke actie. Deze incidenten volgden op een week vol rellen en spanningen op de Westoever en (vooral) in Jeruzalem. Als gevolg daarvan heeft Netanyahu na enige discussie toestemming gekregen van de advocaat-generaal om scherpschutters te bewapenen, die toestemming hebben om te schieten op mensen die de openbare veiligheid in gevaar brengen. De scherpschutters mogen schieten met het doel hen te verwonden.

Gezien de veiligheidssituatie wordt dinsdag de toegang tot de Tempelberg, waar duizenden Joden komen bidden bij de Westelijke Muur, beperkt tot Palestijnen boven de 40 jaar. De Jordaanse koning Abdullah waarschuwde zondag dat de relatie met Jordanie, dat de heilige plaatsen beheert via de Waqf-stichting, in gevaar kwam door rellen bij de Tempelberg. Volgens het Israelische Kanaal 2 verwijt Israel Jordanie dat het zijn verantwoordelijkheid ontloopt door toe te staan dat gewapende relschoppers zich een nacht lang in de al-Aqsamoskee barricadeerden. Dit werd de aanleiding van de rellen op Rosh Hashana, Joods nieuwjaar.

Al enige tijd wordt het gerucht verspreid dat Israel de afspraken over de Tempelberg zou willen veranderen. Israel ontkent dit keer op keer, maar het is altijd aanleiding voor rellen. Vanmorgen liepen 800 leerlingen hun school in Galilea uit om te gaan protesteren tegen `Israels schending van de al-Aqsa'. Gisteren gingen 3500 leerlingen de straat op in Sakhnin met dezelfde leuzen.