Open Monumentendag 2015: Kunst en Ambacht


RSS banner open monumentendag

Dit jaar heeft de landelijke Stichting Open Monumentendag het thema Kunst & Ambacht gekozen.

Bezoekers kunnen tijdens deze 29ste editie van het evenement een breed aanbod aan monumenten bezichtigen, met aandacht voor vakmanschap, het (restauratie)ambacht en moderne toepassingen.

Ook schilders, beeldhouwers, musici, theatermakers en andere kunstenaars vertonen hun kunsten tijdens Open Monumentendag 2015.

In onze gemeente zijn tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september 2015 een aantal monumenten en daarbij behorende activiteiten (gratis) te bezichtigen tussen 10.00 en 16.00 uur.
Een uitzondering hierop vormt de Knoptorenkerk; hier kunt u terecht op zaterdag 12 en zondag 13 september a.s. tussen 10.00 en 17.00 uur.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Programma

Onderstaand programma is onder onderbehoud van wijzigingen.

Kasteel Dommelrode (Burgemeester Wernerplein)

* Bezichtigen van glas-in-loodpaneeltjes (slotjes) en tentoonstelling van werken Pieter Josselin de Jong.
* In commissiekamer en B&W-kamer worden doorlopend documentaires vertoond over het glas-in-lood in het Damianenklooster en over het leven van Pieter Josselin de Jong.
* Bezichtiging van het gebouw en rondleiding om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.

Sint-Martinuskerk (Kerkplein)

* Geopend om glas-in-loodramen van onder andere Pieter Wiegersma te bekijken.
* Het Smitsorgel wordt bespeeld tussen 14.00 en 16.30 uur; het publiek heeft de mogelijkheid om - onder begeleiding - het orgel te bespelen.
* Het gerestaureerde uurwerk en de toren zijn te bezichtigen.

Knoptorenkerk (Kerkdijk-Noord 8)

* Expositie van werken van de Rooise kunstschilder Jan Sonnemans.
* In de kerk is een prachtig glas-in-loodraam "Lam Gods" te bezichtigen.
* Tijdens deze 2 dagen worden er loten verkocht. De prijs is een van de werken van Jan Sonnemans. De opbrengst van de loten stelt mevrouw Sonnemans ten goede aan het behoud van de Knoptorenkerk. Op zondag tegen het einde van de expositie zal de trekking plaatsvinden door mevrouw Sonnemans.
* Orgel- en tromboneconcert door Arnold Colijn en Karel Blok op zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur.
* Beklimmen van de toren is mogelijk tegen een vergoeding van EUR 2,00 per persoon.

Antonius van Paduakerk (Lieshoutseweg 9a, Nijnsel)

* De kerk is geopend om met name het glas-in- lood te bekijken. Verder zijn het doopvont, het altaar, het orgel en de nieuwe beschilderingen te bezichtigen.

Smederijmuseum (Kofferen 48)

* U kunt de hele dag door een demonstratie bijwonen en deelnemen aan een rondleiding door een van de twee smeden.

Foka (Oude Lieshoutseweg 1, Nijnsel)

Foka is de grootste speciaalzaak in Nederland voor glas-in-lood, tiffany en brandschilderen. Foka is opgericht in 1985 en heeft een winkel en atelier met in totaal 400m2 oppervlakte en zeer lange etalage, waar de oude en nieuwe glas-in-loodramen prachtig tot hun recht komen. In het - open -
atelier worden glaspanelen gemaakt voor bedrijven en particuliere woningen. In het weekend worden hier workshops gegeven.

* U kunt de hele dag door een demonstratie bijwonen van deze 3 glastechnieken in het atelier. U kunt dus gaan zien hoe alles nog steeds op ambachtelijke wijze in Sint-Oedenrode gemaakt wordt.