CDA: Zorg in krimpregio's is onze zorg

29/05/2015CDA: Zorg in krimpregio's is onze zorg

Het CDA vindt dat minister Schippers te weinig visie toont als het gaat om ziekenhuiszorg in krimpregio's. "Zorg in de regio is een maatschappelijk vraagstuk, dat om regie vraagt. De minister blijft echter naar anderen wijzen", stelt CDA-Kamerlid en woordvoerder Zorg Hanke Bruins Slot. In het stuk dat de minister hierover naar de Kamer gestuurd heeft, vertelt de minister vooral wat anderen al doen, maar kondigt ze zelf maar weinig nieuwe concrete plannen aan. Een visie op de zorg-infrastructuur in de regio laat ze aan zorgverzekeraars over. Het CDA maakt zich daar zorgen over.

Bruins Slot: "Die verantwoordelijkheid voor zorg in de regio ligt al een tijdje bij verzekeraars, maar in de tussenliggende tijd hebben we gezien dat de problemen voor kleine streekziekenhuizen zich opstapelden: het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis en ZorgSaam in Zeeland en de Sionsberg in Dokkum. Voor andere publieke voorzieningen, zoals brandweer en politie, bepaalt de overheid tot op de meter nauwkeurig waar het moet staan, maar bij ziekenhuizen laat de minister het helemaal aan de zorgverzekeraars. Terwijl een ziekenhuis wat ons betreft een maatschappelijke voorziening is. Dat betekent niet dat de minister persoonlijk de muren van elk streekziekenhuis overeind hoeft te houden, maar zij heeft wel een taak om de randvoorwaarden te scheppen voor goede zorg in de regio."

Wat het CDA betreft moet de beschikbaarheidsbijdrage, die speciaal voor dit soort gevallen bedoeld is, beter en sneller uitbetaald worden. Ook moeten zorgverzekeraars meerjarencontracten af gaan sluiten met de ziekenhuizen. "Dat zorgt ervoor dat ziekenhuizen structureel aan hun toekomst kunnen gaan werken in plaats van elk jaar te overleven." De minister erkende in het debat dat de uitvoering rondom de beschikbaarheidsbijdrage nu niet voldoet en gaat daarmee aan de slag. Bruins Slot: "Dat is een mooi begin. Want in samenleving, waarbij steeds meer mensen een of meer chronische ziekten hebben, is zorg in de buurt van cruciaal belang. Ook als je niet in de Randstad woont."