Zienswijze Woerden tegen verhoging snelheid A12


Geschreven op: 29-05-2015 Gewijzigd op : 29-05-2015

snelweg file website.jpg

Gezamenlijke toekomstvisie op verkeer en vervoer

Gemeente Woerden heeft een zienswijze ingediend tegen het voorgenomen besluit om de snelheid op de A12 bij Woerden te verhogen van 120 naar 130 km per uur.

De gemeente maakt zich zorgen over de effecten van de voorgenomen snelheidsverhoging op de leefbaarheid en de gezondheid. Reden om het ministerie te vragen af te zien van de snelheidsverhoging. Het gaat om het traject op de A12 in beide richtingen van Reeuwijk tot De Meern.

Gezondheidseffecten

Het college schrijft in de zienswijze aan de minister: "Het milieu van de zuidelijk gelegen woonwijken in Woerden en Harmelen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de invloed van de rijksweg A12. Iedere toename in geluid en uitstoot, hoe gering ook, heeft hier effect op. Ook onder
wettelijke normen treden gezondheidseffecten op. Uw voornemen tot snelheidsverhoging op de A12 zal geen overschrijdingen van wettelijke normen tot gevolg hebben, maar wel een verslechtering van de kwaliteit wat betreft lucht en geluid voor bewoners van Woerden en Harmelen. Ontwikkelingen zoals
ingebruikname van de spitsstrook en verhogen van de verkeerssnelheid zorgen voor een essentiele achteruitgang van de kwaliteit en daarmee voor negatieve gezondheidseffecten."