Dochters Leo Vroman onthullen beeld Henneman

Dochters Leo Vroman onthullen beeld Henneman

Op vrijdag 10 april, de 100ste geboortedag van Leo Vroman, hebben zijn dochters Geri en Peggy Vroman een 3 meter hoog stalen beeld onthuld. Het beeld is een ‘staande tekening’ van Jeroen Henneman en staat op de Chocoladefabriek in Gouda, een kenniscentrum waarin o.a. de Bibliotheek Gouda gevestigd is.

Tijdens zijn leven antwoordde de dichter / bioloog op de vraag hoe men deze dag kon vieren : “Ik weet niet of ik de honderd haal, maar zo niet, vier dat dan toch maar”. Leo Vroman overleed 22 februari 2014 in Fort Worth, Texas. Dochter Peggy Vroman-Gracy over de staande tekening van vroman: “I had seen some other portraits of Leo over the years and some just were not able to capture his warmth and humor. This is wonderful and how special it will be to have him looking down over the city.”

Het beeld is mogelijk gemaakt door Bibliotheek Gouda, Museum Gouda, familie Vroman, gemeente Gouda, Goudse ondernemers (Haringparty), Boven de 7e Verdieping, leerlingen GSG Leo Vroman, Kraanbedrijf Nederhoff.

Tijdens de festiviteiten heeft Querido ‘Die Vleugels II’ gepresenteerd, de bundel met de nog nagelaten gedichten van Leo Vroman.

ACHTERGROND INFO

Leo Vroman

Toen Leo Vroman op 22 februari 2014 stierf, lagen op zijn werkkamer drie mappen met het opschrift `Die vleugels II . In 2013 is Die vleugels verschenen , zijn gedichten tot de zomer van 2012, maar alles wat hij daarna schreef hoorde daar volgens Leo Vroman nog bij. Die gedichten verschijnen nu: het finale werk. Stap voor stap treedt de dood erin naderbij, totdat hij aanklopt en Vroman zijn allerlaatste gedicht schrijft, op 10 februari: `Einde .

Jeroen Henneman

Jeroen Henneman over Vroman: “Zijn nooit vergeten regels, zijn heldere lijnen, zijn prominent aanwezige handen vormen voor mij een motivatie om Leo Vroman te herinneren en te verbeelden.” Jeroen Henneman woont en werkt in Amsterdam. Hij noemt zijn sculpturen staande tekeningen. Het meest bekende werk van Henneman is het monument uit 2006 voor Theo van Gogh, De Schreeuw. Het gedenkteken, dat in 2007 werd onthuld, verbeeldt de vrijheid van meningsuiting en hoe Van Gogh de mond werd gesnoerd. Andere bekende werken zijn het portret van koningin Beatrix en het wiel op het dak van het Belastingkantoor langs de A10.