VU medisch centrum
Patiënten verwend met heerlijke smoothies
17 november 2011
Elke tweede woensdag in de maand wil de foodbar `De Lounge' op de zesde
verdieping van de polikliniek VUmc CCA diagnose en behandeling speciale
gerechten serveren voor oncologiepatiënten en hun begeleiders. Hiermee
hoopt de dienst diëtetiek en voedingswetenschappen het belang van
voeding tijdens ziekte en behandeling onder de aandacht te brengen.
Foto: Mark van den Brink Soep, melk, chocolademelk, gebak, koek, snoep
en natuurlijk koffie en thee, dat zijn de zaken die patiënten op dit
moment in de foodbar kunnen krijgen. "Het assortiment is nog volop in
ontwikkeling", legt hoofd unit voeding Martin Roosemalen uit. "We
willen eerst kijken waar patiënten behoefte aan hebben. Op 8 november
zijn we gestart met gerechten uit het kookboek 'Gezond eten rond
chemotherapie'."
Heerlijke recepten
De gerechten worden samen met de koks door diëtist Marja Lantinga
bereid. "Ik ben gespecialiseerd in oncologiepatiënten", vertelt ze.
"Hoewel ik gepensioneerd ben, houd ik me nog steeds bezig met
voedingsadviezen." Op die manier kwam ze in contact met José van Mil,
de auteur van het kookboek, en hielp haar de gerechten af te stemmen op
oncologiepatiënten.
"Probleem is dat deze patiënten vaak een droge, gevoelige mond hebben
én een gebrek aan eetlust. Het is belangrijk dat ze in conditie
blijven, maar de bestaande drinkvoeding vindt niet iedereen even
smakelijk. Die zijn zo gemaakt dat je met drie pakjes voldoende
voedingstoffen binnenkrijgt. Het kookboek staat vol met heerlijke
recepten die gemakkelijk zelf te maken zijn van verse ingrediënten. Er
is dus een goed alternatief. De eerste woensdag stonden de smoothies op
het menu, maar in december maak ik soep en de maand daarna
verschillende mousses."
Venkelsoep
½ sneetje volkorenbrood (zonder korsten)
1 venkel
1 klein uitje
3 eetlepels olijfolie
250 ml kippenbouillon (van tablet)
5 eetlepels room of sojaroom
Snufje zout en peper
Snij het brood in kleine stukjes. Maak de venkel schoon en snij deze in
kleine stukjes (het fijne groen bewaren als versiering). Pel en hak het
uitje fijn. Verhit de olijfolie in een steelpannetje en bak hierin de
venkel en het uitje 3 minuten op een matig vuur. Voeg het brood en de
bouillon toe en kook 15-20 minuten, tot de venkel heel zacht is. Voeg
de room toe en kook nog 1 minuut. Pureer de soep zo fijn mogelijk met
een staafmixer of foodprocessor. Voeg zout en peper naar smaak toe en
bestrooi met venkelgroen.
Uit: 'Gezond eten rond chemotherapie'
'Gezond eten rond chemotherapie' van José van Mil is te koop bij de
boekhandel en kost 19,95 euro.
Fotobijschrift: Een enthousiaste Lenny Jansen voorzag patiënten en
bezoekers van een hartige spinazie-walnoten smoothie of een zoete
aardbeien-cranberry smoothie
Monique Krinkels
bron: Tracer