Vezelrijke pasta wint Jaarprijs Voedingscentrum 2011
Persbericht van Stichting Voedingscentrum Nederland
8000 consumenten stemmen tijdens online verkiezing
Bijna 8000 bezoekers brachten op deze website hun stem uit. Daarvan
riep bijna de helft Honig Vezelrijk pasta uit tot winnaar van de
Jaarprijs Voedingscentrum 2011. Deze prijs is bedoeld als motivatie
voor fabrikanten om gezondere producten op de markt te brengen. De
winnaar mag het beeldmerk 'Jaarprijs Voedingscentrum 2011' een jaar
lang gebruiken in de marketing rond het product.
Kiezen voor gezond blijkt soms best lastig voor consumenten. Daarom is
het Voedingscentrum blij met productinnovaties die deze keuze net iets
makkelijker maken. Elk jaar roept het Voedingscentrum de
voedingsmiddelenindustrie op om hun gezonde innovaties in te sturen.
Deze producten kunnen in aanmerking komen voor de Jaarprijs
Voedingscentrum. Een deskundige jury maakt een selectie uit de
binnengekomen inzendingen. Vervolgens kan het Nederlands publiek via de
website een stem uitbrengen op één van de genomineerde producten. Dit
jaar kon men stemmen op:
BlondVolkoren van GB Plange: 100% volkorenbrood, dat lijkt op witbrood
Honig Vezelrijk Pasta van H.J. Heinz BV: 'gewone' pasta, maar met veel
meer vezels
KEES van Keesmakers BV: lijkt op kaas met gezonder vet en minder zout
Dit jaar heeft het Nederlandse publiek Honig Vezelrijk pasta verkozen
tot winnaar. Pasta is een veel gegeten product en de jury denkt daarom
dat het een grote impact op de gezondheid kan hebben. Vezels zorgen
voor een verzadigd gevoel, een goede stoelgang en kunnen helpen het
cholesterol te verlagen. Elke dag zou je zo ongeveer 30 gram vezels
moeten eten. Ongeveer 90% van de mensen haalt dit niet.
Minder inzendingen, maar van goede kwaliteit
Dit jaar zijn er twintig producten ingestuurd om mee te dingen naar de
Jaarprijs. Dat zijn aanzienlijk minder inzendingen dan in voorgaande
jaren. Het komt vooral doordat levensmiddelenfabrikanten het afgelopen
jaar minder nieuwe producten op de markt hebben gebracht. De jury is
echter wel tevreden over de kwaliteit van de inzendingen. Er is
voldoende aandacht voor meer vezels en minder verzadigd vet, calorieën
en zout. Er waren veel inzendingen voor producten die in een gezonde
basisvoeding thuishoren. De jury vindt dat een positieve ontwikkeling.
Links:
http://www.voedingscentrum.nl/professionals/pers/persmappen/jaarprijs-v
oedingscentrum.aspx
Razende Robot Reporter