Gemeente Den Haag

Raad stemt in met Emancipatienota

Op donderdag 10 november stemde de raad in met de Emancipatienota 2011-2014. De raad was overwegend positief over het voorstel, maar vroeg meer aandacht voor de voorbeeldfunctie van de gemeente met betrekking tot een evenwichtig personeelsbeleid. Zij stemde in met een motie waarmee het college wordt opgeroepen nieuwe streefcijfers vast te stellen voor 2014 van respectievelijk 50% voor de salarisschalen 9 t/m 13 en 40% voor de salarisschalen 14 t/m 18.

Beëdiging griffier

De raad startte zijn vergadering met de beëdiging van de nieuwe griffier, mevrouw Ineke Seuren. Zij start per januari 2012 haar werkzaamheden.

Emancipatienota

De raad sprak daarna over de nota Emancipatie 2011-2014. De speerpunten in de nota zijn het stimuleren van de maatschappelijke en arbeidsparticipatie voor vrouwen; het actief betrekken van mannen bij het emancipatieproces; het borgen van de veiligheid en acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

De GroenLinks-fractie is tevreden met de voorgestelde Emancipatienota. Deze fractie wees ook op het belang van de emancipatie van mannen. Zij vroeg ook aandacht voor de voorbeeldfunctie van de gemeente als het gaat om de positie van vrouwen in hoge schalen, werkzaam bij de gemeente. Zij diende hiervoor een motie in samen met de fracties D66, PvdA, Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren en de Islam Democraten. Met deze motie verzocht zij het college nieuwe streefcijfers vast te stellen voor 2014 van respectievelijk 50% voor de salarisschalen 9 t/m 13 en 40% voor de salarisschalen 14 t/m 18. De raad stemde hiermee in. De fracties PVV, VVD en SP stemden tegen.

De fractie-PvdA is ook enthousiast over het zogenaamde vierfasenmodel in de Emancipatienota. Het vierfasenmodel onderscheidt vier stadia en sluit bij aan bij de participatieladder die wordt gebruikt op het terrein van werk en inkomen. De fases zijn: 1) Het identificeren en bereiken van vrouwen in isolement; 2) Vrouwen zodanig activeren dat zij durven deelnemen aan groepsactiviteiten; 3) Vrouwen stimuleren iets te gaan doen dat buiten hun dagelijks bereik ligt; 4) Vrouwen stimuleren met hun verworven kennis en vaardigheden werk te gaan zoeken.

De fractie D66 is positief over het voorstel, maar vindt dat de gemeente meer ambitie mag tonen om de toegang van vrouwen in hogere functieschalen te bevorderen. Zij noemde ook het belang van voorlichting in het onderwijs ter bevordering van acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid dan heteroseksueel. Zij noemde het ontslaan van een ambtenaar die een homohuwelijk niet wilde sluiten dan ook adequaat; Ongelijkwaardigheid moet volgens deze fractie geen kans krijgen.

De PVV wees op de eigen plichten van burgers als het gaat om hun eigen emancipatie. Zij vindt dat emancipatie van beide kanten dient te komen. Deze fractie zei dat sommige culturen en religies ongelijkheid, geweld en ongelijkwaardigheid prediken in de Haagse samenleving en daarmee emancipatie vertragen of stopzetten. Verder zei zij tegen discriminatie te zijn. Het voeren van een doelgroepenbeleid beschouwt zij ook als discriminatie.

De fractie Islam Democraten wees op discriminatie op de arbeidsmarkt. Zij vindt dat deze Emancipatienota tekort schiet waar het gaat om het meten van resultaten en de emancipatie van autochtonen. Zij diende een motie in waarmee zij het college verzocht onderzoek te doen naar de invloed van de multiculturele samenleving op de emancipatie van niet-migranten Hagenaars. Deze motie kreeg geen steun in de raad.

De Partij voor de Dieren staat voor volwaardige emancipatie. Zij vindt dat de gemeente bij de uitvoering van haar emancipatietaak niet afhankelijk moet zijn van vrijwilligers. Zij vroeg ook aandacht voor de emancipatie van dieren.

De Haagse Stadspartij wees op het belang van arbeidsparticipatie van vrouwen in hoge posities; dit komt ook bedrijven zelf ten goede, gezien de kracht van diversiteit. Zij noemde microkrediet als een goed middel om arbeidsparticipatie en daarmee vrouwenemancipatie te bevorderen. Zij diende een motie in waarmee zij het college verzocht te onderzoeken in hoeverre in het programma voor de viering van 100 jaar Vredespaleis een onderdeel Vrouwen en Vrede kan worden opgenomen. Deze motie werd mede ondertekend door de fracties GroenLinks, PvdA, SP, CDA en Partij voor de Dieren. De raad stemde hiermee in. De fracties VVD en PVV stemden tegen.

De CDA-fractie is tevreden met de Emancipatienota. Zij deed een beroep op ouders onder bepaalde groepen wat betreft voorlichting over de acceptatie van homoseksualiteit. De VVD-fractie complimenteert de wethouder voor de Emancipatienota. Ook wat betreft de inzet op homo-emancipatie is deze fractie tevreden.

De SP-fractie gaf aan dat emancipatie nog altijd niet is bereikt. Volgens deze fractie wordt op een ongelijkwaardige manier omgegaan met bepaalde groepen in de samenleving. Zij vindt dat het gemeentelijke emancipatiebeleid zich teveel richt op werk en te weinig aan andere groepen die ondersteuning verdienen om toegang te vinden op de arbeidsmarkt. Zij vindt de geschetste emancipatienota te beperkt. Wethouder Karsten Klein wees ook op de belangrijke rol van ouders als het gaat om het meegeven van waarden over emancipatie. Daarbij gaf hij aan dat de Emancipatienota vooral gericht is op de genoemde speerpunten en dat de andere onderwerpen en andere soorten van emancipatie waar de raadsfracties aandacht voor vroegen, in andere nota's worden genoemd.

Rotterdamsebaan

Tot slot sprak de raad over het voorstel van het college betreft de voorbereidingskosten van de Rotterdamsebaan. Voor het project Rotterdamsebaan is in eerste instantie bestuurlijk EUR4,5 miljoen vrijgemaakt uit reeds gereserveerde middelen. Gezien de complexiteit en omvang van de Rotterdamsebaan blijkt het vastgestelde voorbereidingsbudget onvoldoende. Het college stelt voor om het beschikbare budget met EUR9 miljoen te verhogen. De Haagse Stadspartij gaf aan dat dit plan meer zal leiden tot verstopping, omdat het een aanzuigende werking zou hebben op nog meer verkeer. Deze fractie vindt dat er meer grip moet zijn op dit project. Zij vraagt ook naar de Nota van Uitgangspunten en wat er ten opzichte hiervan is veranderd. Zij diende een motie in waarmee zij het college verzocht ter aanvulling op het raadsvoorstel deze projectrapportage Rotterdamsebaan aan de raad te bieden. De raad stemde hier unaniem mee in.

De VVD-fractie gaf aan dat het voorstel een procedureel karakter heeft. De voorbereiding moet aangepakt worden. Deze fractie kijkt uit naar de subsidieaanvraag, waardoor het hele plan volledig kan worden beoordeeld. Zij riep het college op vaart te zetten achter het proces. De SP-fractie is geen voorstander van de Rotterdamsebaan. Zij stemt ook niet in met de verhoging van de voorbereidingskosten. De Partij voor de Dieren is eveneens geen voorstander van het voorstel. De Partij voor de Dieren wil dat men stopt met de ontwikkelingen voor de Rotterdamsebaan.

De CDA-fractie is tevreden met het voorstel en wil een snelle uitvoering. De GroenLinks-fractie is geen voorstander van het plan. Zij vindt dat het project teveel kosten met zich meebrengt. Zij zegt ervan te schrikken dat het project in deze fase al een verhoging van de voorbereidingskosten vereist. De PvdA-fractie staat achter het voorstel. Zij gaf aan dat er een aanvullende Milieu Effecten Reportage gemaakt moet worden en bepaalde dingen nader onderzocht moeten worden, waardoor de voorbereidingskosten dienen te worden verhoogd.

Wethouder Peter Smit gaf aan dat de verhoging van de voorbereidingskosten niet vreemd is en verwees naar de aanvullende Milieu Effecten Rapportage en andere onderzoeken die het college moet uitvoeren ter voorbereiding op de uitvoering van het project. De raad stemde in met het voorstel. De fracties GroenLinks, Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij, SP en de Islam Democraten stemden tegen.

Deze vergadering is terug te zien via Mijn Raad.