Gemeente Zwartewaterland


Nieuws- en Persberichten

11-11 Duurzaam (t)huis Zwartewaterland

Een duurzaamheidslening voor energiebesparende maatregelen

Particuliere woningeigenaren in Zwartewaterland kunnen een duurzaamheidslening aanvragen om hiermee energiebesparende en duurzame maatregelen in de eigen woning te financieren. Deze lening kan ingezet worden voor bijvoorbeeld isolatie, een HR-ketel of zonnepanelen. De hoogte van de lening varieert tussen EUR 2.500,- en EUR 15.000,-. De gemeente Zwartewaterland en de provincie Overijssel staan garant voor deze lening. Duurzaam (t)huis richt zich op alle woningen ouder dan 1 jaar.

De duurzaamheidslening is één van de maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. "De ambitie is om het energieverbruik te verlagen en daarmee de energiekosten voor de bewoners naar beneden te brengen," aldus wethouder Wolbert Meijer. "Wij willen woningeigenaren in de gemeente stimuleren om energiebesparende maatregelen aan hun woning te treffen. Deze maatregelen kosten geld en daarom is de duurzaamheidslening in het leven geroepen."

Pilot
In een aantal wijken start begin volgend jaar een pilot. De wijken die hieraan meedoen zijn Binnenlanden oost in Genemuiden, de Kraggewijk in Zwartsluis en de Nadorst in Hasselt. In deze wijken heeft het particuliere woningbezit de overhand. Daarnaast zijn de wijken gerealiseerd in de jaren '70 en '80. De gemeente wil deze plannen realiseren met behulp van het lokale bedrijfsleven en is hierover met het bedrijfsleven in gesprek.

Op www.zwartewaterland.nl staat meer informatie over energiebesparing en op welke wijze een Duurzaamheidslening aangevraagd kan worden.

De gemeenteraad heeft op 14 april besloten om meer in te zetten op duurzaamheid. De duurzaamheidnotitie 2011-2015 beschrijft de inzet op dit gebied. Voor het treffen van energiemaatregelen in de bestaande bouw is een positief besluit genomen over het project Duurzaam (t)huis Zwartewaterland. Op 28 april is het beleid en de verordening hiervoor vastgesteld.