Raad voor de Rechtspraak


Kosten van de criminaliteit

Den Haag , 11-11-2011

Voor het eerst is er informatie over hoeveel overtredingen er door Nederlanders worden begaan. En weten we meer over hoeveel de belastingbetaler kwijt is aan criminaliteit en de aanpak daarvan.

"Delen met de samenleving"

De nieuwste editie van de studie 'Criminaliteit en rechtshandhaving' is niet alleen geschreven door het WODC en het CBS, maar deze keer heeft ook de Raad voor de rechtspraak een bijdrage geleverd. "We beschikken over een zeer groot aantal gegevens en statistieken", zegt Frank van Tulder van de Raad voor de rechtspraak. "En die willen we graag met de samenleving delen."

Minder overtredingen

Tot nu toe publiceerde Criminaliteit en rechtshandhaving cijfers over misdrijven, maar die over overtredingen ontbraken. "De laatste jaren worden overtredingen steeds vaker afgedaan langs bestuursrechtelijke weg door politie, justitie, gemeenten en instanties zoals de Belastingdienst", zegt Van Tulder. "Maar nergens werd een overzicht van al die overtredingen bijgehouden. Dat is nu voor het eerst wel gebeurd." Zo blijkt dat er in 2010 ruim 11 miljoen verkeersovertredingen zijn begaan, en dat de fiscus en uitvoeringsorganen van de sociale zekerheid 200 duizend overtredingen hebben geconstateerd. Het Openbaar Ministerie verwerkte 210 duizend overtredingen - 32% minder dan in 2005. Ook kantonrechters kregen fors minder overtredingen te behandelen. Daarentegen kregen kantonrechters duidelijk meer beroepen tegen een al opgelegde boete te verwerken.

Schade door criminaliteit

De Raad voor de rechtspraak heeft ook gegevens aangeleverd over de kosten van de strafrechtketen, zodat nu bekend is wat opsporing, vervolging, berechting en het gevangeniswezen ons kosten. De maatschappelijke schade van criminaliteit bedraagt jaarlijks 16,9 miljard euro. Huishoudens nemen het grootste deel voor hun rekening: 13 miljard euro. Dat bedrag zijn ze kwijt aan o.a. diefstal, vandalisme en medische kosten van slachtoffers. Vermogensmisdrijven zijn het duurst, gevolgd door gewelds- en seksuele misdrijven en vernielingen. Gemiddeld betaalt een Nederlander - via de belastingen - 760 euro per jaar aan veiligheidszorg.