Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Burgernet in hele provincie Utrecht: Veiligheid maak je samen

Vandaag start Burgernet in vrijwel de gehele provincie Utrecht. Bijna 50.000 inwoners hebben zich aangemeld als Burgernetdeelnemer en fungeren dan als extra ogen en oren als de politie op zoek is naar een verdachte of vermiste.

Werving: 20.000 extra deelnemers
Sinds half oktober hebben veertien gemeenten in de regio Utrecht Burgernetdeelnemers onder hun inwoners geworven. Via een huis-aan-huis verstuurde brief met brochure zijn zij opgeroepen om mee te doen aan Burgernet, een telefonisch netwerk van politie, gemeente en inwoners om de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk te vergroten. Ongeveer 20.000 mensen hebben zich sindsdien aangemeld en dat aantal loopt nog steeds op. In elf gemeenten in onze regio was Burgernet al werkzaam, met ruim 28.000 deelnemers. Wanneer Vianen zich in 2012 ook aansluit, is de hele provincie gedekt met Burgernet. Dat betekent meer kans op heterdaadaanhoudingen en het snel terugvinden van vermiste personen.

Burgernetsucces
Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, voorzitter van de regionale stuurgroep Burgernet, geeft vandaag op de politiemeldkamer in Utrecht het startsein voor Burgernet in de regio Utrecht. Daar worden ook twee Burgernetdeelnemers bedankt voor hun alerte optreden toen op 29 oktober een jongetje in Woerden werd vermist. Zij zagen hem en belden direct Burgernet. Alle nieuwe Burgernetdeelnemers krijgen op 11 november een telefonisch bericht van hun burgemeester om hen welkom te heten als deelnemer.

Hoe werkt Burgernet?
Vanaf 11 november kunnen de nieuwe Burgernetdeelnemers daadwerkelijk meedoen aan Burgernetacties. Dat betekent dat zij via hun telefoon een oproep kunnen krijgen als de politie in hun omgeving op zoek is naar een verdachte of vermiste. Is er sprake van een heterdaadsituatie - het misdrijf is nét gepleegd - én een goed signalement, dan kan de centralist van de politiemeldkamer dat signalement doorgeven aan alle deelnemers in dat gebied. Zien zij de persoon, of het voertuig, dan bellen zij via een direct telefoonnummer naar de centralist. Agenten die op dat moment ook op zoek zijn, kunnen dan direct naar de juiste plek gaan.

Verdubbeling
In 2010 heeft Politie Utrecht bijna driehonderd Burgernetacties gedaan. In bijna tien procent van de acties levert een Burgernetdeelnemer de juiste informatie aan, waardoor de verdachte direct aangehouden kan worden of de vermiste teruggevonden wordt. Met de uitbreiding verwachten meer dan twee keer zoveel Burgernetacties. We streven ook naar minimaal een verdubbeling van het aantal deelnemers.

Aanmelden
Iedereen van 16 jaar of ouder kan zich aanmelden voor Burgernet via www.burgernet.nl . Via het invoeren van uw postcode komt u uit bij de juiste gemeente.