Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 10-11-2011 Moeten verhuurders rookmelders plaatsen? Geef uw mening

Moeten verhuurders verplicht worden om te zorgen voor rookmelders in de woningen die zij verhuren? Stem mee over dit onderwerp in de nieuwe stelling van de maand.

In de rubriek ´Stelling van de maand´ laten we een voorstander en een tegenstander aan het woord. Deze keer zijn dat Rob Beerdse van de Nederlandse Brandwondenstichting en Argo Oskam van woningcorporatie Vestia.

Afbeelding: batterij vervangen in rookmelder Hoewel Vestia op eigen initiatief in veel van haar woningen rookmelders heeft geplaatst voelt zij niets niets voor een verplichting. Oskam meent dat iedere verhuurder die zich verantwoordelijk voelt zelf wel op het idee komt om voor rookmelders te zorgen. De Brandwondenstichting staat positiever tegenover een verplichting, zeker als het om oudere woningen in zogenaamde aandachtswijken gaat. Brand discrimineert, stelt Beerdse, juist in dit soort woningen komen woningbranden vaker voor. Als de huurders daar niet zelf voor rookmelders zorgen moet de verhuurder dat maar doen, desnoods afgedwongen door een verplichting. Op die manier hebben de bewoners toch meer kansen dat ze het er levend van afbrengen bij een brand.

Ook bouwbesluit van invloed op brandveiligheid

Als je bouwers verplicht om rookmelders te plaatsen is het niet nodig om achteraf van verhuurders te eisen dat zij hier alsnog voor zorgen. Welke bouwkundige eisen aan woningen worden gesteld is vastgelegd in het Bouwbesluit. Onlangs besprak de Tweede Kamer het Bouwbesluit 2012. Daarin werd voorgesteld om bij renovatie en bij herbestemming van gebouwen niet langer te eisen dat er rookmelders worden geplaatst, een aanzienlijke verslechtering op het huidige niveau van brandveiligheid.

Moties over rookmelders

Tweede Kamerleden die het niet eens waren met deze verslechtering diende moties om te voorkomen dat de verplichting om bij herbestemming en renovatie rookmelders te plaatsen uit het Bouwbesluit verdwijnt. Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) en Paulus Janssen (SP) verzochten de regering om het plaatsen van werkende rookmelders ook bij herbestemming te verplichten. Hoewel minister Donner de motie ontraadde werd hij aangenomen. Daarmee kunnen de mensen die in een tot woning herbestemd kantoorpand gaan wonen toch iets rustiger gaan slapen. In dit soort woningen komt gewoon een rookmelder.

De motie om bouwers te verplichten ook bij renovatie van woningen rookmelders te plaatsen heeft het helaas niet gehaald.