KNHS

Hippische toppers helpen talenten op weg naar de top 31 augustus 2011

Rabo Talentendag wederom een succes

ERMELO (KNHS) - Adelinde Cornelissen, Anky van Grunsven, Rabo Talent van het jaar Maikel van der Vleuten, Coby van Baalen, Angelique Hoorn, Tim Lips en vele, vele andere topruiters, alsmede de bondscoaches Rob Ehrens, Sven Harmsen en Martin Lips, droegen dinsdag 30 en woensdag 31 augustus op de gezellige terreinen van het KNHS centrum in Ermelo hun kennis over op de hippische talenten van Nederland. De rijdende jeugd luisterde, terwijl ze te paard of op hun pony zaten, naar hun opmerkingen en trachtte deze ogenblikkelijk in de praktijk te brengen.

De Rabo Talentendag is een schakel in de keten. Op de honderden wedstrijden die per jaar onder auspiciën van de KNHS worden georganiseerd is een constante scouting van talenten gaande. Dat is de eerste schifting. De twee schifting is deze Rabo Talentendag, waaraan tal van topruiters in de disciplines springen, dressuur en eventing hun medewerking geven. Rabo Talent van het Jaar, Maikel van der Vleuten, die net te horen had gekregen dat hij deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen op het EK voor springruiters in Madrid, gaf zijn instructie aan jonge ruiters. De Olympisch kampioene van 2000, 2004 en 2008 Anky van Grunsven gaf aanwijzingen en deelde ook direct complimenten uit, wanneer haar opmerking wordt omgezet in daden. Bijna altijd zijn het subtiele aanwijzingen en was alleen al het advies om stil te blijven zitten in het aanrijden naar een sprong voldoende. Er werd hard gewerkt en de jonge talenten, die vanuit alle windrichtingen naar het KNHS centrum in Ermelo zijn gekomen, probeerden
- soms met de tong uit de mond - de aanwijzingen die ze kregen direct in de praktijk te brengen.

Dat is ook de essentie van deze dag. De aanwijzingen die ontvangen worden kunnen omzetten in daden. Daarin herkennen de gelouterde topruiters de talenten. Op het hoofdterrein waren de bondscoaches Sven Harmsen, die op deze dag Abraham zag en daarom luidkeels werd toegezongen en Rob Ehrens, de hele dag bezig om springruiters te helpen en op de VIP tribune hadden een honderdtal VIPjes een plaats gevonden. Zij keken naar Diederik van Silfhout, die samen met de kersverse Europees Kampioen Adelinde Cornelissen een clinic gaf, net als Sven Harmsen er eentje verzorgde samen met Stephanie van den Brink. Zowel Diederik als Stephanie maken deel uit van het Rabo Talententeam. Daarna was er een ontmoeting tussen de VIP gasten en Anky en Adelinde en de mogelijkheid tot vragen stellen werd met beide handen aangegrepen. Vervolgens was er een gelegenheid voor een fotoshoot en beide top dressuuramazones gingen maar wat graag met de VIP gasten op de foto.

Het eerste doel van deze Rabo Talentendag is om talenten te vinden die volgend jaar deel gaan uitmaken van het Rabo Talententeam, waaruit dan weer het Rabo Talent van het Jaar 2011 gevonden dient te worden. Het tweede doel maakt deel uit van een lange termijn visie, waarin de talenten van nu met de vele aspecten in aanraking komen die een hippische topsporter moet hebben ervaren om later succesvol te kunnen worden. Gerco Schröder, Marlies van Baalen, Willem Greve, Lotje Schoots en Tim Lips waren ooit Rabo Talent van het Jaar. Het deel uit mogen maken van het Rabo Talententeam heeft een steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van hun talent.

Gezien het enthousiasme van de jonge ruiters op de Rabo Talentendag 2011 om direct het geleerde in de praktijk te brengen heeft ook deze dag zijn waarde voor de hippische topsport in de toekomst bewezen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS